Fondurile cu plasamente în acţiuni riscă şi câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele privind evoluţia fondurilor mutuale evidenţiază faptul că plasamentele cele mai riscante, în acţiuni, au adus investitorilor şi cele mai mari randamente.Fondurile specializate în

Datele privind evoluţia fondurilor mutuale evidenţiază faptul că plasamentele cele mai riscante, în acţiuni, au adus investitorilor şi cele mai mari randamente.
Fondurile specializate în plasamente în acţiuni au înregistrat randamente de peste 35% - de patru ori mai mari decât rata inflaţiei, care a fost anul trecut de 8,6%.
Cu cât riscul unui plasament este mai scăzut, cu atât randamentul acestuia e mai mic. Bonificaţiile obţinute de pe urma obligaţiunilor şi instrumentelor cu venit fix (în medie,9,9%) abia au depăşit rata inflaţiei, în timp ce plasamentele monetare au ieşit în pierdere. Cele diversificate, cunoscute ca având risc mediu, au înregistrat un randament de 29,2%.
Plasamentele colective vor creşte accelerat
Brokerii spun că, pentru anul 2006, perspectivele de dezvoltare ale acestei "industrii" sunt încurajatoare. Scăderea dobânzilor a dus la o creştere a cererii de instrumente, care va permite randamente potenţiale mult mai ridicate. În acest context, fondurile mutuale încep să fie percepute ca fiind cele mai potrivite variante pentru cei dispuşi să încerce alternative la depozitele bancare, în condiţiile în care nu dispun de timpul, resursele financiare şi cunoştinţele necesare pentru a deveni investitori individuali. Pe de altă parte, grupuri bancare importante au sesizat oportunităţile de a intra pe piaţa organismelor de plasament colectiv. Acestea au înfiinţat sau sunt pe cale să înfiinţeze subsidiare prin care să lanseze fonduri deschise care să ofere clienţilor accesul la produse cu grad de risc mai ridicat decât depozitele clasice, astfel încât aceştia să aibă şi alte variante de plasare a economiilor.
Deocamdată, potrivit statisticilor oficiale, valoarea plasamentelor populaţiei în fonduri este mai mică de 1% din economiile deţinute în bănci, argument pe baza căruia sunt aşteptate rate de creştere ridicate din punctul de vedere al dimensiunii activelor administrate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite