Fondurile mutuale fac casă bună cu depozitele la termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de Administrare a Fondurilor de Investiţii (SAI) afiliate băncilor s-au orientat, în ultima perioadă, spre produse-hibrid, constând în combinarea plasamentelor în unităţi de

Societăţile de Administrare a Fondurilor de Investiţii (SAI) afiliate băncilor s-au orientat, în ultima perioadă, spre produse-hibrid, constând în combinarea plasamentelor în unităţi de fond cu depozite la termen. Dobânda mai mare oferită de bănci pentru depozitele care intră în componenţa acestui tip de plasament reprezintă principalul atu pe care mizează administratorii de fonduri şi respectiv băncile care au creat aceste produse.
Până acum, EFG Eurobank şi Raiffeisen Asset Management, societăţile de administrare a investiţiilor aparţinând de Bancpost şi respectiv Raiffeisen Bank, au lansat astfel de produse.
Pentru un investitor, îmbinarea unei componente de economisire (depozitul bancar) cu una investiţională (plasamentul în unităţi de fond) oferă două avantaje. În primul rând, investiţiile în fonduri mutuale aduc, de regulă, randamente superioare dobânzilor bancare. Pe de altă parte, depozitele ce intră în construcţia acestor produse aduc dobânzi mai mari decât media pieţei.
Produsele-hibrid au atras 1.000 de clienţi în două luni
În ceea ce priveşte societăţile de administrare, principalul obiectiv urmărit prin lansarea acestor "combinaţii" este promovarea fondurilor de investiţii. "Am decis să combinăm un depozit bancar cu plasamentele în fonduri mutuale pentru a-i familiariza pe clienţi cu investiţiile în unităţi de fond şi cu ceea ce înseamnă piaţa fondurilor", a declarat, pentru Adevărul, Dan Stifter, preşedintele EFG Eurobank. La rândul său, Sorin Ichim, director de marketing şi vânzări la Raiffeisen Asset Management, afirmă: "Obiectivul urmărit prin combinarea unui produs de economisire cu unul de investire a fost creşterea notorietăţii fondurilor mutuale administrate de societate".
În condiţiile în care, la nivelul industriei fondurilor mutuale, atragerea a 3.000 de investitori noi într-un an este considerată un succes, produsele combinate ale celor două societăţi au atras, în mai puţin de două luni, peste 1.000 de persoane.
Bancpost a lansat în luna septembrie produsul Ronsmart, care presupune constituirea unui depozit pe şase luni cu 90% din suma disponibilă. Diferenţa de 10% este plasată în unităţi ale fondului de investiţii Bancpost Active Balanced. Valoarea minimă a investiţiei este de 1.000 de lei. "După numai o lună de la lansare, Ronsmart înregistra peste 1.000 de investitori", afirmă Dan Stifter.
Pentru depozitul din componenţa Ronsmart, Bancpost plăteşte o dobândă cuprinsă între 6,75 şi 7,5% pe an, în funcţie de suma plasată. "Dacă investitorul păstrează unităţile de fond, achiziţionate în cadrul Ronsmart, până la scadenţa depozitului, va beneficia, pe lângă dobândă, şi de un bonus de 0,5 puncte procentuale", precizează Dan Stifter. În acest caz, dobânda ajunge la 7,25 şi 8% pe an. Dobânda la depozitele la şase luni variază între 6% şi 7% pe an.
În ceea ce priveşte componenta investiţională, plasamentele se efectuează numai în unităţi ale fondului Bancpost Active Balanced. Acesta are o politică de plasamente diversificate, jumătate din investiţii vizând acţiuni listate pe piaţa de capital, iar diferenţa, în instrumente ale pieţei monetare. În ceea ce priveşte plasamentele la Bursa de Valori (BVB), principalele sectoare vizate de Active Balanced sunt cel financiar bancar şi cel petrolier. Activul net al fondului a crescut de la începutul anului cu 8,3%, iar pe parcursul lunii octombrie a înregistrat o apreciere de 5,3%.
La rândul său, Raiffeisen a ieşit pe piaţă, în octombrie, cu o combinaţie între plasamentele în fonduri şi depozitele bancare. Astfel, cei care investesc minimum 2.000 de lei în unităţi ale fondurilor Raiffeisen Prosper şi Raiffeisen Benefit pot constitui, până la finele acestui an, depozite pe trei luni, cu o dobândă de 10% pe an. În prezent, dobânda la depozitele pe trei luni variază între 6%-7% pe an. "Până în prezent, mai bine de 1.000 de persoane au accesat acest produs", afirmă Sorin Ichim. Raiffeisen Prosper este un fond de investiţii cu plasamente preponderent în acţiuni.
Acesta, deşi a fost lansat de numai cinci luni, a ajuns deja cel mai mare fond de acţiuni de pe piaţă. Fondul investeşte pe piaţa românească, dar şi pe plan extern. Plasamentele pe pieţele străine de capital reprezintă 25,24% din portofoliu, principalele plasamente fiind în JP Morgan Emerging Markets Equity Fund, Raiffeisen Eurasien Aktien şi Robeco Emerging arkets Equties.
Investiţiile în acţiuni româneşti reprezintă 33,4% din active, principalele titluri din portofoliu fiind SIF Banat Crişana, SIF Moldova şi SIF Transilvania. Activul fondului s-a majorat în octombrie cu 3,9% şi cu 16,3% de la lansare (19 iunie 2006) până la sfârşitul lui octombrie.
Fondul Raiffeisen Benefit investeşte cu precădere în obligaţiuni, acestea având o pondere de 29,34% în portofoliu. Pe parcursul lunii octombrie, activul net al fondului a crescut cu 2,33%, iar de la data lansării (19 iunie 2006) până la finele lui octombrie, cu 9,16%
În prima parte a anului viitor, reprezentanţii Certinvest, societate care administrează patru fonduri mutuale, intenţionează să îşi lărgească oferta cu produse structurate, care oferă şi garanţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite