Fondurile cheltuite la Finanţe vor da roade abia peste câţiva ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani s-au folosit peste 20 milioane de euro pentru "întărirea capacităţii instituţionale"

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au folosit, în ultimii trei ani, fonduri nerambursabile de peste 20 milioane de euro pentru întărirea capacităţii instituţionale. Cu toate acestea, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara pentru Adevărul că abia în câţiva ani sistemul fiscal românesc va fi capabil să furnizeze, rapid, date certe şi de încredere despre contribuabili.
De aceea, alte 100 milioane de dolari se pregătesc să vină într-un amplu program cu finanţare de la Banca Mondială, care va avea ca scop exclusiv modernizarea ANAF. Ministrul finanţelor spune că, din cauza multitudinii programelor, însăşi coordonarea eficientă şi optimizarea acestora au devenit o problemă.

30 de programe în trei ani
Din 2004, aproape 30 de programe cu finanţare nerambursabilă au avut ca scop consolidarea capacităţii instituţionale a Finanţelor: 1,2 milioane de euro pentru integrarea controlului financiar preventiv în sfera răspunderii manageriale, 1,2 milioane de euro pentru finalizarea armonizării legislaţiei fiscale şi un proiect de reformă a administraţiei fiscale, 1,4 milioane de euro pentru elaborarea cadrului legislativ privind auditul de sistem, un milion de euro pentru întărirea capacităţii de administrare a veniturilor, alt milion pentru îmbunătăţirea conformării voluntare a contribuabililor, alt milion pentru îmbunătăţirea sistemului de management al Trezoreriei. Unele proiecte au un amestec atât de vast de obiective încât nici nu îţi mai poţi da seama pentru ce au fost de fapt contractate. Garda Financiară a folosit şi ea 800.000 de euro pentru a optimiza strategia de ţinere sub control a evaziunii fiscale, iar 400.000 de euro din fonduri PHARE au fost folosiţi pentru a evalua capacitatea organismelor PHARE de a implementa cerinţele sistemului extins de implementare descentralizată.
Majoritatea acestor programe au avut parte de finanţare PHARE, dar au fost şi proiecte de twinning cu Franţa, Spania, Grecia sau Marea Britanie. Sub denumirea vagă de "întărirea capacităţii instituţionale", specialiştii din finanţe au făcut metodologii şi proceduri, ghiduri şi manuale, au achiziţionat soft şi calculatoare, au făcut vizite în străinătate să vadă acquisul cum lucrează la faţa locului. Asta în timp ce în ţară sediile stau să se prăbuşească peste contribuabili, unele nu au nici conexiune la internet, iar la Craiova nu se poate urmări un contribuabil de la Bucureşti. Cât despre tratamentul la ghişeu, numai cine nu e contribuabil nu-l cunoaşte.

În cinci ani, o Agenţie modernă
ANAF se modernizează cu ajutorul a 100 milioane de dolari de la Banca Mondială. Programul va viza refacerea sediilor, achiziţia de hard şi soft, astfel încât să existe un sistem informatic unitar, iar informaţii despre fiecare contribuabil să poată fi furnizate din orice punct al ţării. Numai pentru strategia de comunicare este alocat un buget de trei milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite