Fonduri suplimentare pentru IMM-urile din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Serbia şi Muntenegru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a semnat astăzi, în cadrul întâlnirii anuale ce are loc la Ohrid, în Macedonia, acorduri de finanţare cu şase noi instituţii financiare din sud-estul Europei şi urmează să acorde fonduri suplimentare pentru ca acestea să acorde credite întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi pentru gospodăriile private în vederea renovării sau construcţiei unei locuinţe.

Cele şase instituţii financiare sunt Converse Bank din Armenia, Bank Republika din Azerbaijan, Belgazprombank şi Belarussian Bank for Small Business din Belarus, Komercijalna Banka din Serbia şi NLB Montenegribanka din Muntenegru.


Ca rezultat al crizei financiare, capacitatea mediului privat şi creditarea pe termen lung pentru afaceri în regiune a înregistrat un considerabil declin, în special în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii.


„Micii antreprenori din sud-estul Europei, incluzând şi regiunea din vecinătatea Europei de Est, fac faţă unor mari provocări privind accesarea de finanţări pe termen lung la rate ale dobânzii rezonabile. Aceste investiţii vor facilita accesul firmelor mici la finanţare, care este un factor important pentru aducerea economiilor din nou pe creştere în ciuda crizei financiare", a declarat Klaus Glaubitt, şeful Consiliului Director al EFSE, în cadrul întâlnirii anuale a instituţiei din Macedonia.


Converse Bank din Armenia va beneficia de fonduri în valoare de 10 milioane de dolari, Bank Republika din Azerbaijan - de cinci milioane de dolari, iar Belarussian Bank pentru afaceri mici din Belarus - de 5,4 milioane de euro. Băncile vor folosi fondurile de la EFSE pentru a extinde finanţarea investiţiilor şi a capitalului de lucru pentru întreprinderile mici şi mijlocii locale. De asemenea, EFSE a hotărât să acorde fonduri în valoare de 30 de milioane de dolari pentru Belgazprombank în vederea finanţării IMM-urilor, dar şi pentru acordarea de credite gospodăriilor private în vederea renovării, reconstrucţiei sau achiziţiei de locuinţe. Komercijalna Banka va primi finanţări de 20 de milioane de euro, fiind al doilea credit de la EFSE pentru această bancă, după ce instituţia a mai beneficiat de unul în mai 2009. Pentru creditarea micilor afaceri, NBL Montenegribanka din Muntenegru va primi finanţări de la Fondul European pentru Europa de Sud-Est în valoare de cinci milioane de euro, acesta fiind cel de-al patrulea credit primit de la EFSE.


„Este vital pentru economii să asigure accesul micilor antreprenori la linii de creditare. EFSE va acorda în următorii cinci ani 900 de milioane de euro instituţiilor partenere din regiune pentru a sprijini micile afaceri din regiune", a mai spus Glaubitt.


Iniţiat de KfW, EFSE este un parteneriat public-privat care combină fonduri publice cu investiţii private. Şi-a început activitatea în 2005 în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru şi Serbia. Cu sprijinul investitorilor săi, incluzând Comisia Europeană şi Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, precum şi alte guverne europene şi instituţii financiare internaţionale, Fondul s-a extins şi în alte state din sud-estul Europei. Recent, EFSE şi-a extins operaţiunile sale din regiune în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Ucraina. Fondul este prezent în România de la finele lui 2007.


De la începutul lui 2005, EFSE a acordat finanţări de aproximativ 684 milioane de euro băncilor comerciale, băncilor de IMM-uri şi instituţiiilor de microfinanţare din Europa de Sud-Est.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite