Fonduri de vânătoare, finanţate prin SAPARD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, un singur proiect aprobat pe turismul cinegetic

turism rural, dar acesta are încă multe variante şi subdiviziuni neexplorate. Faţă de turismul ecvestru, piscicol, montan sau cicloturismul, cel cinegetic asigură turişti străini şi venituri mari în valută.

1 milion de euro cheltuiţi, 29 milioane disponibili
Turismul cinegetic beneficiază de sprijin financiar atât pentru construcţia şi dotarea cabanelor de vânătoare, dar şi pentru creşterea vânatului în semilibertate pentru popularea parcurilor de vânătoare. Astfel, cei care vor să dezvolte ferme de creştere a vânatului în semilibertate pot accesa Programul SAPARD pentru împrejmuiri, adăposturi, sărării, locuri de hrănire şi adăpare. Prin "Alte tipuri de turism rural", în cadrul măsurii de diversificare economică a activităţilor din mediul rural, SAPARD are la dispoziţie 30 milioane de euro.
Până acum, din aceşti bani au fost cheltuiţi puţin peste un milion de euro, prin cele 19 proiecte care au fost aprobate. În acest moment, nu este finanţat niciun proiect privind creşterea vânatului în semilibertate, din cele 19 fiind doar un singur proiect pe turismul cinegetic, în Caraş-Severin, pentru construcţia unei cabane de vânătoare. Proiectul, localizat în apropierea Reşiţei, în valoare de 90.000 de euro, prevede realizarea unei cabane de vânătoare, prin extinderea unei construcţii existente, dar şi dotarea acesteia la standarde europene.

* beneficiari eligibili: persoane fizice autorizate, asociaţii familiale, societăţi agricole, societăţi comerciale cu capital integral privat* din valoarea totală eligibilă a proiectului, 50% reprezintă contribuţia beneficiarului, iar 50% - contribuţia publică* valoarea sprijinului SAPARD poate fi 2.500-100.000 de euro; astfel, valoarea totală a investiţiei, care include cofinanţarea şi finanţarea SAPARD, trebuie să se încadreze între 5.000 şi 200.000 de euro * România are 6.700 de urşi, 3.885 lupi, 34.300 de cerbi comuni, 153.200 de căpriori, 53.123 de mistreţi, 330.800 de fazani şi 50.470 de vulpi, principalul vânat este iepurele, răspândit pe 15,2 milioane hectare; efectivul optim calculat este de 1.740.000 exemplare, excedentul fiind de circa 700.000 de exemplare pe an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite