Fonduri structurale pentru reducerea consumului de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii economici care doresc să-şi îmbunătăţească eficienţa consumurilor de energie vor avea acces la fonduri structurale, începând din 2007, în valoare totală de aproximativ 600

Agenţii economici care doresc să-şi îmbunătăţească eficienţa consumurilor de energie vor avea acces la fonduri structurale, începând din 2007, în valoare totală de aproximativ 600 milioane de euro.
Firmele vor putea să acceseze fonduri pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, valorificarea resurselor regenerabile de energie şi reducerea impactului negativ asupra mediului.
Cel mai probabil, Uniunea Europeană va finanţa 50% din valoarea proiectului, această parte de finanţare fiind nerambursabilă, urmând ca beneficiarul să contribuie cu 50%. Pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, Uniunea Europeană va aloca, în perioada 2007-2013, suma de 270 milioane de euro. Pentru valorificarea resurselor energetice vor fi alocate 120 milioane de euro, iar pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, firmele din România vor beneficia de o contribuţie europeană în valoare totală de 210 milioane de euro. Proiectele care pot fi finanţate urmăresc în special producerea de energie din resurse regenerabile, conservarea sau economisirea energiei, precum şi reducerea poluării.
Între tipurile de proiecte finanţabile se numără lucrările de investiţii în retehnologizarea centralelor şi a grupurilor energetice existente, în scopul creşterii eficienţei energetice, şi proiectele pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice prin investiţii în instalaţii şi echipamente.
Potrivit propunerii României, alte proiecte care ar putea fi finantaţe vizează investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei, în scopul reducerii pierderilor, sau pentru interconectarea reţelelor de energie electrică, de petrol sau gaze cu reţelele europene.
De asemenea, ar putea primi finanţare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale şi biocombustibili, dar şi realizarea de investiţii în instalaţiile de desulfurare, arzătoare şi instalaţii mari de ardere. Proiectele cu o valoare mai mare de 50 milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci Comisia Europeană se va ocupa special de aprobarea şi finanţarea lor, dacă proiectele se califică.

Exemplu de utilizare
Ă O mică uzină producătoare de confecţii metalice are un cuptor pentru forje care, deocamdată, funcţionează pe cărbuni, cu costuri energetice dintre cele mai mari. Se impune, astfel, înlocuirea cuptorului cu o sursă de energie mai ieftină şi, în acelaşi timp, mai puţin poluantă;
Ă Un cuptor nou, pe curent electric, poate ajunge la un preţ de 200.000 de euro, însă această investiţie va reduce cu cel puţin 30% costurile lunare cu energia;
Ă Pentru acoperirea a 50% din suma respectivă, administratorii uzinei vor putea accesa fondurile structurale puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, iar pentru restul de 100.000 de euro, pe lângă resursele proprii, pot lua credite bancare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite