Fondul Proprietatea cheamă în judecată patru şefi ai Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a anunţat Bursa de Valori Bucureşti că a acţionat în instanţă, la 8 noiembrie, patru membri ai CA de la Hidroelectrica SA. Reptrezentanţii FP consideră că şefii de la Hidro au prejudiciat compania prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Contractul a fost aprobat în luna decembrie 2010 de Tudor Şerban (preşedintele CA), Mihai David (membru CA şi fost director general), Ionica Raicu (mebru CA) şi Florentina Constantinescu (membru CA).
Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată marţi la Tribunalul Bucureşti, potrivit comunicatului FP.

Prejudicii majore la Hidro

„Fondul Proprietatea a decis să ia măsuri legale împotriva membrilor Consiliului de Administraţie, considerând contractul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind un contract preferenţial, încheiat la un preţ mai mic decât preţul pietei, aducând astfel prejudicii majore Hidroelectrica“, se precizează în comunicat.
Vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat în luna octombrie la Bucureşti că la nivelul Comisiei Europene se analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei.
Almunia a precizat că instituţia pe care o reprezintă a fost întotdeauna vigilentă la formele indirecte de ajutor de stat, inclusiv când au fost acordate sub forma reducerilor de tarife pentru anumiţi clienţi industriali.
Conducerea Hidroelectrica a precizat, ca reacţie la afirmaţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene, că niciunul dintre contractele bilaterale de vânzare a energiei electrice, implicit către Alro şi ArcelorMittal Galaţi, nu se încadrează în categoria ajutorului de stat întrucât toate aceste acorduri au preţuri mai mari decât cele de producţie.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari.
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectivă că tranzacţia a fost transparentă şi garantează profit pentru producătorul de energie. La rândul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat că acordul cu Hidroelectrica este legal.
În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.
Fondul Proprietatea controleză un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, iar statul deţine 80% din acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite