Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vrea si actionariat privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri se afla in discutii foarte avansate pentru a incheia un contract de reasigurare cu o companie romaneasca, astfel incat credibilitatea Fondului sa aiba de castigat.

Aurel Saramet, directorul FNGCIMM, spune ca toate obiectivele pe termen scurt sau lung pleaca de la premisa ca institutia trebuie sa preia riscuri de la banci sau de la IMM-uri, chiar in detrimentul realizarii de profit. "Profitul in mod excesiv poate afecta costurile de finantare. Plecand de la premisa ca suntem un fond de risc al carui obiectiv e de a da cat mai multe garantii, sigur la riscuri gestionabile, trecand in subsidiar profitul, atunci strategia noastra are ca element principal credibilizarea institutiei. De aceea, suntem in discutii cu o societate de asigurari mare din Romania pentru a gasi o solutie de a ne reasigura intr-o anumita masura portofoliul de garantii pe care il acordam. Asta va prezenta o anumita relaxare celor care eventual banuiesc ca n-am dori sa platim", subliniaza Aurel Saramet.
Statul actionar unic, motiv de indoiala pentru capitalul strain
O alta masura care va fi luata in viitor este aducerea actionariatului privat alaturi de cel al statului. La acest moment singurul actionar al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este statul, prin intermediul Agentiei Nationale pentru IMM-uri. "Dorim sa spargem aceasta structura monolit a actionariatului care acum are actionar unic statul, care, cel putin pentru bancile cu capital si cu actionari majoritari straini reprezinta un motiv de indoiala. Statul se poate razgandi, zic ei, mi-e greu sa-i contrazic si nici nu vreau sa intru in polemica cu nimeni", sustine directorul Fondului. Acestia ar putea fi actionari institutionalizati, alte fonduri, banci, persoane fizice sau IMM-uri. Aceste aspecte au fost discutate si cu Agentia pentru IMM-uri. Desi nu au ajuns inca la o concluzie, oficialii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri studiaza posibilitatea cotarii la bursa, masura care ar putea avea efecte pozitive si de credibilizare si de transparenta. O asemenea masura nu ar urma sa fie luata mai devreme de un an. In cei trei ani de la infiintare, Fondul a acordat garantii in valoare de peste 1.000 de miliarde lei, in cadrul a aproape 500 de contracte de garantare, desi potentialul de garantare ajunge la 4.000 de miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite