Fondul European, care trebuie să salveze Europa şi moneda unică, a luat în considerare ipoteza dispariţiei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O schiță a unui proiect la care Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) lucrează include avertismente explicite către investitori cu privire la destrămarea zonei euro şi dispariţia „monedei oficiale”.

EFSF, care lucrează acum la crearea unor instrumente financiare de prevenire a intrării în incapacitate de plată a țărilor aflate în dificultate este în plin proces de a stabili dacă acest „factor de risc” (nr: dispariţia monedei unice) ar trebui incluși în versiunea finală.

UPDATE Clauza privind destrămarea zonei euro şi dispariţia monedei unice nu va fi luată în considerare de managementul EFSF şi nu va fi introdusă în variata finală a proiectului

După ce cotidianul britanic „Financial Times“ a publicat joi un articol în care anunţa că o schiţă a EFSF conţine avertismente privind posibilitatea destrămării zonei euro şi a dispariţiei monedei unice europene, conducerea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară a anunţat că nu va lua în calcul clauza respectivă, transmite agenţia de ştiri Reuters.

O sursă a declarat pentru agenţia de ştiri că această prevedere a fost introdusă în schiţa de proiect de către avocaţi, însă ea nu a fost aprobată de conducerea fondului.

„Fraza privind riscul de destrămare a zonei euro era pusă între paranteze pătrate pe acea schiţă şi va fi înlăturată“, potrivit sursei citate de Reuters.


În ultima schiță a acestui proiect, analizată de publicația financiară „Financial Times”, este inclusă o trecere în revistă a pericolelor pentru investitori. Între acestea se numără şi „riscuri care decurg din încetarea unui stat membru de a mai folosi euro drept monedă oficială, sau încetarea totală a folosirii euro ca monedă oficială”.

Includerea unui astfel de avertisment într-un document oficial elaborat de însuși fondul de urgență al zonei euro ar fi o decizie surprinzătoare. Liderii europeni au însistat frecvent că posibilitatea destrămării zonei euro este de neconceput. Cu toate acestea însă, luna trecută, Nicolas Sarkozy, președintele Franței, și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, au acceptat, pentru prima oară, posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro.

Avertismentul privind dispariţia EUR este încă în lucru

„Dacă așa ceva va fi inclus în prospect, trebuie să luăm în calcul posibilele semnale și consecințe pe care această acțiune le va avea”, a declarat un oficial european. Pe de altă parte, listele care detaliază riscurile sunt o practică standard în toate documentele de acest tip, iar multe dintre ele sunt doar niște șabloane legale. Schița EFSF include patru pagini care detaliază  factorii de risc: de la taxe și impozite la mecanisme care pot duce la declanșarea plăților.

Schița pare a fi aproape completă, înainte de implementarea acestor instrumente în ianuarie. Dar detaliile cu privire la riscurile cauzate de părăsirea zonei euro de către o țară, sau de către mai multe, sunt neelaborate, având în vedere că oficialii EFSF nu s-au decis dacă să le includă, sau nu.

Avocații analizează avantajele şi dezavantajele includerii avertismentelor cu privire la dispariţia monedei unice în prospectele corporațiilor, deși o parte din bancherii și avocații londonezi, specializați în problematica piețelor de obligațiuni au declarat că nu le-au întâlnit încă.

Corporaţiile iau în calcul riscul dispariţiei monedei euro


Şi totuşi, Petrobras, compania națională petrolieră din Brazilia, este una dintre companiile care au inclus un astfel de avertisment în documentele oficiale. Într-un prospect pentru piața americană, privind o emisiune de obligațiuni în valoare de 1,85 miliarde de euro, Petrobras avertizează: „percepțiile piețelor în legătură cu instabilitatea euro, potențialul reintroducerii monedelor naționale în cadrul zonei euro, sau potențiala dizolvare a zonei euro în întregul său, ar putea avea efecte negative asupra obligațiunilor emise de statele zonei euro”.

Noile produse financiare ale EFSF, cunoscute drept „certificate legate de creditul suveran european” (Euro Sovereign Credit-Linked Certificates) sunt modelate după contractele de transfer de risc în caz de incapacitate de plată (credit default swap, CDS), un tip de produs financiar derivat folosit pentru asigurarea contra intrării în incapacitate de plată a corporaţiilor sau statelor.

Certificatele vor folosi standardele CDS-urilor din sectorul privat pentru a determina dacă intrarea în incapacitate de plată s-a produs, un test pe care Grecia încearcă să-l evite prin implementarea de restructurare „voluntară”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite