Fond de criză pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Eurogrup au convenit, vineri, să grăbească înfiinţarea unui mecanism unic de finanţare. Fondul de criză poate funcţiona începând din această săptămână, după ce miniştrii de Finanţe ai statelor UE s-au reunit, ieri, pentru a-şi da acordul asupra proiectului.

Fondul permanent european - un organism similar Fondului Monetar Internaţional (FMI) - este creat cu scopul de a acorda împrumuturi pentru statele din zona euro aflate în dificultate, mecanism care, potrivit analiştilor, ar fi redus cu mult efectele crizei cu care se confruntă Grecia.

„Zona euro traversează cea mai grea perioadă de la înfiinţarea ei", a declarat, vineri, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Oficialul a precizat că, în această perioadă, ameninţările sunt la adresa întregii Europe, nu doar asupra Greciei.

Oprirea speculatorilor

Mesajul lui Sarkozy a arătat că statele UE trebuie să oprească atacurile speculative la adresa euro şi să nu mai lase pieţele financiare să decidă parcursul monedei unice. Acesta a insistat că niciuna dintre măsuri nu va presupune o schimbare a tratatelor semnate anterior la nivelul Uniunii, dar că întregul plan poate fi pus la punct „până luni dimineaţă, la deschiderea pieţelor".

Ieri, şefii europeni ai Finanţelor s-au reunit pentru a-şi da acordul final, însă estimările analiştilor indicau o opoziţie puternică din partea Marii
Britanii.

Surse oficiale de la Bruxelles au transmis presei că structura fondului va fi inspirată de un mecanism de finanţare deja existent la nivelul Uniunii, şi anume „facilitatea balanţei de plăţi", sub care România a reuşit, de altfel, să obţină o parte din banii aferenţi acordului stand-by, semnat cu UE şi FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite