Fluctuaţiile preţului la ţiţei a afectat randamentele companiilor petroliere listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile titlurilor Petrom şi Rompetrol Rafinare s-au situat în 2006 sub media pieţei bursiere

Evoluţiile acţiunilor companiilor petroliere Petrom şi Rompetrol Rafinare au fost afectate în acest an de evoluţia preţului petrolului. Cotaţiile SNP s-au apreciat pe parcursul anului 2006 cu numai 19%, în timp ce titlurile RRC au încheiat anul cu o scădere de aproape 20%.
Anul 2006 a fost pentru Petrom şi Rompetrol Rafinare unul destul de dificil. Aceasta s-a reflectat şi în evoluţia cotaţiilor acţiunilor la bursă. "Se poate spune, în mod cert, că 2006 nu a fost anul societăţilor petroliere, deşi în cazul Petrom rezultate financiare au crescut semnificativ. Evoluţiile acţiunilor SNP şi RRC s-au situat sub media pieţei, sfârşitul de an amplificând această stare de fapt", a declarat, pentru Adevărul, Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction. Acţiunile SNP s-au apreciat pe parcursul acestui an cu numai 19%, în timp ce în 2004 au înregistrat o creştere de peste 40%. Cotaţiile titlurilor RRC au pierdut de la începutul anului aproape 20%, în timp ce în 2004 au crescut cu 18%.
"Practic, în cazul ambilor emitenţi s-au înregistrat influenţe negative din mediul extrabursier. Pentru Petrom, punerea în discuţie a contractului de privatizare a determinat o oarecare reticenţă în piaţă pentru aceste titluri în ultima parte a anului.
Preţul titlurilor SNP a asimilat deja potenţialul de creştere a profitului
În cazul Rompetrol Rafinare, investigaţiile Parchetului finalizate cu trimiterea în judecată a mai multor persoane din conducerea şi acţionariatul grupului Rompetrol a influenţat negativ percepţia investitorilor faţă de aceste titluri", precizează Brendea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite