Florin Georgescu, ministrul Finanţelor: Atragerea fondurilor europene rămâne prioritatea zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile parlamentare reunite l-au avizat, luni, pe Florin Georgescu în funcţia de ministru al Finanţelor Publice şi vicepremier în Guvernul Ponta, cu 28 de voturi "pentru" şi şase "împotrivă".

Audierile au durat circa două ore, într-o şedinţă comună a comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi Senat.

Pe parcursul audierilor, Georgescu a afirmat că atragerea fondurilor europene rămâne prioritatea zero, fiind sursa cea mai ieftină şi cea mai accesibilă de finanţare.

"E un capital care stă acolo la Bruxelles şi ne aşteaptă", a spus el.

Ministrul desemnat a afirmat că pentru relansarea durabilă a creşterii economice Guvernul Ponta îşi propune un mix eficient al politicilor de stimulare a economiei şi obiectivul asigurării unei stabilităţi economice şi financiare a ţării.

Totodată, noul Guvern va viza o ajustare ordonată în relaţia cu organismele internaţionale, iar acordurile cu partenerii externi vor continua, cu respectarea strictă a prevederilor din acordurile negociate.

El a vorbit şi despre limitarea la un nivel rezonabil a deficitului bugetar şi a datoriei publice, precum şi despre o execuţie bugetară realizată într-o manieră prudentă.

"Vom face toate eforturile pentru a acoperi cât mai mult din solicitările salariaţilor şi pensionarilor, detaliile vor fi stabilite când Guvernul Ponta va fi unul legitim, votat de Parlament", a spus Georgescu.

El a mai arătat că gestionarea finanţelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparenţă, reguli şi proceduri interne clare.

Noul guvern va urmări creşterea încasărilor la buget prin eficientizarea administraţiei fiscale, iar bugetul va fi realizat cu rezultate cuantificabile, a spus el.
"Vom proceda la reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la instituţiile publice şi vom ierarhiza investiţiile", a menţionat Georgescu.

El a arătat că nu vor fi finanţate decât obiectivele de investiţie prioritare, cu grad de execuţie de peste 70%.

"Vom proceda la eliminarea practicilor prin care băieţii deştepţi au devenit rentieri ai statului (...) prin fraudarea banului public", a spus Georgescu.
Ministrul desemnat a arătat că Guvernul Victor Ponta va fi de acord cu semnarea tratatului fiscal, urmând să simuleze dezbaterea publică a prevederilor sale.

El a punctat că lumea ar trebui să fie conştientă că în acest moment România este o ţară care consumă mai mult decât produce şi nu are performanţe tehnologice deosebite, iar în aceste condiţii este nevoie de ajustări şi stimularea investiţiilor şi atrageri de fonduri europene.

"România astăzi trăieşte bine macroeconomic, adică arată bine aşa, din avion, dar trăim rău la nivel microeconomic, respectiv la nivel individual, familial. Coaliţia USL şi Guvernul Victor Ponta vor încerca să aplatizeze aceste discrepanţe, aceste elemente de polarizare socială", a continuat Georgescu.

El a mai spus că pe perioada mandatului va acţiona ca un tehnocrat şi va spune lucrurilor pe nume.

Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nominalizat pentru Ministerul Finanţelor, a mai ocupat acest post în perioada 1992 - 1996, el urmând să conducă până la alegerile parlamentare din toamnă o instituţie strategică în păstrarea echilibrelor economice şi în relaţia cu FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite