Fitch loveşte giganţii bancari ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile acordate pentru şapte dintre cele mai mari grupuri bancare mondiale din cauza problemelor cu care acestea se confruntă.

Turbulenţele din pieţele financiare fac noi victime. Grupurile bancare Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup (SUA), Credit Suisse (Elveţia), Deutsche Bank (Germania), Barclays (Marea Britanie) şi BNP Paribas (Franţa) au fost retrogradate joi noapte de agenţia de evaluare financiară  Fitch Ratings. Practic, agenţia a redus ratingurile care reflectă „abilitatea unei entităţi de a-şi onora angajamentele financiare la timp". Băncile sunt „deosebit de expuse faţă de provocările în creştere cu care se confruntă pieţele financiare", au motivat decizia analiştii agenţiei.

Probleme pe termen lung

„Notele" pentru datoriile pe termen lung acordate Deutsche Bank şi BNP Paribas, cele mai mari bănci din Germania, respectiv Franţa, au fost scăzute cu o treaptă, la „A+", iar cele acordate instituţiilor americane de credit au fost diminuate de la „A+" la „A". Ratingurile grupurilor Barclays şi Credit Suisse au fost revizuite în scădere cu două trepte, la „A".

„În timp, condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţi, însă agenţia Fitch se aşteaptă ca volatilitatea pieţelor să rămână peste nivelul mediu istoric, iar creşterea economică a pieţelor dezvoltate să rămână slabă pentru o perioadă prelungită", au explicat analiştii Fitch. Totodată, aceştia au atras atenţia asupra faptului că înăsprirea regulilor privind capitalul bancar ar putea exacerba dificultăţile cu care se confruntă băncile, restricţionându-le potenţialele câştiguri şi majorându-le cheltuielile.

Întregul sistem bancar are dificultăţi

Decizia celor de la Fitch vine la numai o săptămână după ce agenţia Moody's a revizuit în scădere ratingurile acordate celor mai mari trei bănci franceze (BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole), argumentând că acestea au dificultăţi în a se finanţa din cauza fragilităţii din întregul sistem bancar din Europa. Două dintre cele mai mari bănci europene, Commerzbank (Germania) şi Crédit Agricole, au început deja să ia măsuri de urgenţă pentru a se proteja. Francezii vor renunţa la 21 dintre cele 53 de state în care au operaţiuni, iar nemţii încearcă să-şi transfere active suspecte la stat pentru a evita naţionalizarea.

De la escaladarea crizei datoriilor de stat, spectrul retrogradărilor a afectat puternic economia UE. Pe rând, grecii, irlandezii şi portughezii au acuzat agenţiile de rating şi pieţele că le-au sugrumat practic orice şansă de a se împrumuta, ajungând astfel în situaţia de a contracta programe de asistenţă finaciară de urgenţă de la FMI şi UE pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Piraeus cere ajutor

Piraeus Bank, al patrulea grup bancar ca mărime din Grecia, va solicita un program de asistenţă financiară în valoare de 400 de milioane de euro de la guvernul elen. Banii vor fi folosiţi pentru ajutarea instituţiilor de credit să suporte pierderile pe care le va suferi pe datoria publică a statului,
potrivit Reuters.

„Agenţiile determină viitorul copiilor noştri"

„Aceste agenţii de rating încearcă să ne contureze destinul şi să determine viitorul copiilor noştri", declara în iulie George Papandreou, pe atunci premier al Greciei. Fostul premier italian Silvio Berlusconi a acuzat agenţia S&P că se lasă influenţată de politică şi ziare şi nu ia în calcul realitatea economică, după ce aceasta a scăzut ratingul Italiei. Nemulţumiţi de influenţa agenţiilor de evaluare financiară pe pieţele internaţionale şi de efectele pe care le au ratingurile acordate de aceste organizaţii statelor cu probleme din zona euro, oficialii europeni au propus înfiinţarea unei agenţii de rating. Organizaţia va fi finanţată cu fonduri private, iar înfiinţarea sa va costa cel puţin 300 de milioane de euro, notează „Deutsche Welle".

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite