Fitch: Ratingul Franţei nu este în pericol. Cel puţin nu deocamdată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Fitch a anunţat astăzi că nu ia în calcul pentru acest an o reducere a ratingului AAA pe care îl deţine Franţa în prezent, cu toate că acesta este ţinut sub supraveghere cu posibilitatea de a fi redus în următorii doi ani.

"În baza unui trend ascendent înregistrat recent în economia Franţei şi în sistemul fiscal, nu estimăm o scădere a ratingului anul acesta, decât în situaţia critică în care va avea loc o majoră înrăutăţire a situaţiei din zona euro", a declarat Ed. Parker, directorul departamentului de cercetare pe regiunea EMEA (zonă economică ce cuprinde Europa, Estul Mijlociu şi Africa) în cadrul agenţiei de rating Fitch, jurnaliştilor Reuters, în cadrul unui interviu acordat la sfârşitul unui seminar FITCH.

Situaţia însă nu este la fel de favorabilă şi pentru ţări ca Italia, Spania, Slovenia, Belgia, Irlanda sau Cipru care au fost puse sub supraveghere cu posibilitatea de scăderea a ratingului în ultima parte a anului trecut. Ed Parker a adăugat că ratingul Italiei şi al Spaniei ar putea să fie coborâte cu două note în decursul acestui an.

Ratingul AAA al ţărilor zonei euro dependent de evoluţia viitoare a crizei

Austria, care la fel ca şi Franţa şi-a pus sub risc ratingul AAA prin expunerea pe piaţa de obligaţiuni suverane ale Ungariei, al căror rating a fost scăzut recent, nu se află sub ameninţarea imediat de reducere a acestuia.

Însă, expunerea băncilor Austriei pe piaţa est europeană şi pe piaţa Ungariei reprezintă un element de îngrijorare pentru liderii acestei ţări. Cu toate acestea, per total, în ciuda a câtorva active riscante, portofoliile băncilor austriace au o expunere importantă şi economiile stabile şi performante din estul Europei, ca Cehia, Slovacia şi Polonia, a precizat Parker.

Germania, la fel ca şi celelalte ţări notate AAA, cu o perspectivă economică stabilă, vor fi în siguranţă atâta vreme cât situaţia datoriilor suverane din zona euro nu se va deteriora semnificativ, aşa încât, Parker a avertizat că, cu cât criza va persista mai mult, cu atât riscurile scăderii ratingurilor acestor ţări vor fi mai mari.

O altă agenţie de rating, Standard&Poor's, este aşteptată să-şi facă publice concluziile în urma raportului final de la încheierea anului trecut, după ce anunţase că este posibil să reducă ratingul ţărilor din blocul euro, inclusiv cel al Franţei şi al Germaniei.

Rolul BCE , vital în soluţionarea crizei datoriilor

image

Parker a declarat că el se aşteaptă ca ţările zonei euro să o scoată până la urmă la capăt cu criza datoriilor şi de asemenea a spus că BCE ar trebui să îşi atribuie un rol activ în rezolvarea problemei generate de obligaţiunile suverane ce sunt solvente, chiar dacă nu pot fi transformate în lichidităţi - aşa cum este cazul celor emise de Italia şi Spania.

Rolul BCE reprezintă elementul cheie al discuţiilor în ceea ce priveşte criza economică actuală din Europa, iar Germania a făcut demersuri pe diverse căi, pentru a convinge Banca Centrală Europeană să cumpere obligaţiunile riscante italiene şi spaniole pe care băncile germane le au în portofoliu.

Obligaţiunile Italiei şi Spaniei sunt văzute ca fiind cele mai riscante în cazul unei eventuale agravări a crizei, mai ales în contextul în care aceste ţări vor începe licitaţiile de vânzări de obligaţiuni în cursul acestei săptâmâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite