Fiscul vrea să execute Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF ameninţă că va executa silit compania petrolieră dacă aceasta nu va răscumpăra până la data scadentă toate obligaţiunile. Rompetrol Rafinare a aprobat ieri în Adunarea Generală a Acţionarilor convertirea de principiu în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la 30 septembrie.

După ce, vinerea trecută, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sub sechestru unele active ale rafinăriei Petromidia, scandalul dintre Rompetrol şi statul român pe tema datoriei istorice convertite în obligaţiuni continuă să ia amploare. Într-o emisiune televizată, şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a anunţat că, în cazul în care statul nu-şi va primi întreaga sumă de 570 de milioane de euro la data scadentă, 30 septembrie, compania petrolieră va fi executată silit.

Potrivit ANAF, din moment ce Grupul Rompetrol a plătit deja o parte din sumă, adică 54 de milioane de euro, este obligat să răscumpere întregul pachet de obligaţiuni. Întrebat cum va încerca Fiscul să recupereze această datorie, Blejnar a arătat că sunt mai multe modalităţi, precum blocarea conturilor şi vânzarea activelor. „Atunci veţi pune rafinăria pe butuci şi veţi da găuri şi mai mari în bugetul statului", i-a replicat în aceeaşi emisiune Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol.

Rompetrol a contestat sechestrul

Rompetrol a contestat în instanţă sechestrul pus de ANAF. „Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul NNDKP. Ieri, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Rompetrol Rafinare, aceştia au aprobat de principiu transformarea în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate la data scadenţei, urmând ca o nouă Adunare să certifice acest lucru la data de 30 septembrie.

Aceasta ar însemna ca statul să devină acţionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Tot ieri, acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat prelungirea unui împrumut de 720 de milioane de dolari acordat anul trecut de Grupul Rompetrol şi scadent la 12 august 2010. Pentru reeşalonarea creditului, Rompetrol Rafinare a garantat cu anumite active.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite