Fiscul ştie cât are de luat, dar nu ştie cât are de dat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile restante ale firmelor către stat au fost contabilizate la centimă, dar cele pe care le-a acumulat statul către firme nu se cunosc. Fiscul a numărat 330.000 de contribuabili care pot scăpa de penalităţi dacă-şi plătesc datoriile. Însă firmele care au bani de recuperat de la stat nu au fost inventariate.

Conducerea Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat ieri mai multe statistici din care reiese că există 330.000 de contribuabili care au datorii restante către stat în valoare totală de 17 miliarde de lei. Aceştia pot scăpa de dobânzile şi penalităţile aferente dacă îşi plătesc principalul datoriei până la 31 decembrie, potrivit unei ordonanţe care schimbă Codul fiscal, adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri. „Atât persoanele juridice, cât şi cele fizice pot beneficia de această facilitate", a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. El a mai arătat că dobânzile şi penalităţile acumulate ca accesorii la datoriile restante ale contribuabililor însumează 2,5 miliarde de lei. Întrebat dacă se cunosc şi sumele pe care companiile private le au de recuperat de la stat şi câţi parteneri privaţi deţin astfel de creanţe, Ialomiţianu a răspuns că acum „se lucrează la o inventariere" a acestor datorii.

Marile averi, la control abia din 2010

„Este destul de dificilă această inventariere, pentru că există multe firme care au lucrat pentru diverse autorităţi locale, dar nu au facturat. Sunt companii care deţin creanţe, dar nu au emis facturi, şi asta ne pune în dificultate", a spus Ialomiţianu. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat că un control al averilor mari poate fi funcţional în a doua jumătate a lui 2012, după ce se va depune Declaraţia 200, adică după data de 25 mai 2012. În acea declaraţie vor fi înscrise multe dintre veniturile anului 2011. „Abia după acea depunere a Declaraţiei 200, unde vor fi înscrise multe dintre veniturile anului 2011, vom putea să extragem din baza de date şi să facem analiza de risc", a explicat Blejnar. El a menţionat că metodele indirecte de control au devenit aplicabile începând cu 1 ianuarie 2011.

Facilităţi pentru contribuabilii care îşi plătesc toate datoriile

Persoanele fizice vor beneficia, ca şi firmele şi persoanele fizice autorizate, de facilitatea anulării penalităţilor dacă achită până la finalul anului obligaţiile restante la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Dacă restanţele vor fi achitate până la 30 iunie 2012, penalităţile vor fi reduse în proporţie de 50%. În cazul persoanelor fizice sunt vizate, spre exemplu, obligaţiile fiscale la contractele de închiriere sau cele de drepturi de autor. De aceste facilităţi vor beneficia şi firmele care solicită eşalonări la plată.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite