Fiscul şi băncile, chemate să-i educe pe manageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Română a Băncilor, nu doar Banca Naţională, trebuie să explice cum funcţionează sistemul bancar, respectiv că băncile nu sunt societăţi de binefacere, ci afaceri.

Diferenţa dintre cele două noţiuni nu prea e cunoscută în România, a declarat ieri guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, la seminarul pe teme economice „România încotro".

„Ca şi cum băncile sunt societăţi de binefacere, nu tot de afacere. Diferenţa nu este cunoscută în România: orice afacere trebuie să devină o binefacere, cu sponsorizări şi aşa mai departe. De multe ori când ieşim noi să explicăm este prea târziu, curentul s-a format deja împotriva băncilor", a spus guvernatorul BNR.

La rândul său, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI (moderatorul seminarului), a arătat că şi Fiscul ar trebui să aibă un rol de educator al firmelor, nu doar să dea amenzi.

„Am să intervin agresiv ca rolul Fiscului să fie cel de educator, ca Fiscul să nu fie doar acel instrument care se duce, dă amenzi, pleacă şi la revedere. Cred că trebuie format un departament la nivelul administraţiei fiscale care să aibă acest rol, de a îndruma", a spus Tănăsescu.

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a precizat că băncile trebuie să-şi actualizeze strategiile şi planurile de afaceri şi să acorde mai multă importanţă întreprinderilor mici şi mijlocii şi sectorului corporatist. „Băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri adevăraţi. Asta este o muncă grea", a conchis guvernatorul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite