Fiscul creşte taxele / De la 1 iulie, contribuabilii corecţi au de înfruntat şi mai multă birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de combatere a evaziunii, care vor fi aplicate de la 1 iulie, îi vor pune pe drumuri pe contribuabilii corecţi, care vor înfrunta o birocraţie şi mai stufoasă. Sub noul regim fiscal, raportările vor fi mai dese, iar termenii nu sunt clar definiţi. De aceea, experţii cred că măsurile vin împotriva dezvoltării naturale a afacerilor.

În locul unor raportări şi depuneri de declaraţii trimestriale se va trece la raportări lunare, iar contribuabilii care aveau de îndeplinit proceduri simple vor fi nevoiţi, de la 1 iulie, să facă socoteli şi raportări „mai complicate decât la olimpiadă", spun experţii fiscali. De asemenea, instituirea registrului operatorilor de TVA va crea dificultăţi birocratice greu de depăşit, deja întâlnite în Spania - singura ţară din UE în care există un asemenea registru, au mai avertizat consultanţii, care au participat ieri la o conferinţă pe teme fiscale organizată de avocatnet.ro.

Mai citiţi şi:

Veniturile încasate de Fisc de pe urma controalelor au crescut cu peste 55 la sută

Femeile de serviciu şi şoferii de la Fisc iau prime grase pentru "succes în colectarea impozitelor"!

Cât priveşte regimul fiscal al câştigurilor realizate din drepturi de autor, consultanţii recomandă o atenţie sporită la încadrarea ca beneficiar dependent sau independent de venituri din această categorie. „Pe lângă faptul că va creşte contribuţia efectivă a beneficiarului, de la 9% la 13%, modalitatea de încadrare ca dependent sau independent lasă loc de abuzuri fiscale din partea autorităţii, care vor fi greu de combătut chiar şi în instanţă", avertizează experţii. Teoretic, firmele aflate în insolvenţă trebuie scutite de impozitul minim, dar practica va arăta cu totul altfel.

Consultanţii precizează că doar în faza finală a insolvenţei, mai precis falimentul şi lichidarea activelor, va fi aplicată scutirea de impozit, nu şi în fazele preliminarii. „În faza de observare şi în cea de reorganizare, firmele vor continua să plătească impozit minim, deşi pare stupid", a arătat avocatul Arin Stănescu, expert în insolvenţă.

Tichetele vor deveni istorie

Decizia Guvernului de a impozita tichetele de masă, cadou, de vacanţă sau de creşă va distruge sistemul de beneficii pentru angajaţi, potrivit companiei Sodexo Pass România. Două milioane de salariaţi şi familiile acestora vor suporta o scădere a puterii de cumpărare cu 33%.

În cazul impozitării totale dorite de Guvern, angajaţii nu ar mai primi niciun fel de tichete, fiindcă acestea nu ar mai prezenta nicio atractivitate pentru companii. În condiţiile în care angajaţii nu ar mai primi tichete, consumul de alimente ar scădea cu 4,2 miliarde de lei, determinând o scădere puternică a producţiei şi disponibilizarea a 27.000 de oameni care, datorită existenţei sistemului tichetelor de masă, lucrează în sectorul producţiei alimentare şi al comerţului cu amănuntul.

Potrivit Sodexo, deşi justificarea Guvernului pentru această măsură este strângerea de taxe şi impozite la bugetul de stat, în realitate taxarea totală a tichetelor nu va duce decât la dispariţia sistemului. „Acesta nu numai că nu va genera niciun leu la buget, dar va crea
o pierdere enormă, de 198 de milioane de lei pentru stat şi va duce 55 de milioane de lei în economia subterană (TVA necolectat)", a mai transmis compania.

Principalele schimbări fiscale de la 1 iulie 2010

- Beneficiarii de venituri din drepturile de autor vor plăti mai mult la contribuţiile sociale, cota efectivă crescând de la 9% la 13%.
- Veniturile din dobânzi bancare sau cele din tranzacţiile bursiere vor fi taxate cu 16%, iar raportarea acestor venituri va reveni beneficiarului, nu intermediarului.
- Românii care investesc în străinătate vor plăti, pe lângă contribuţia fiscală din România, şi pe cea din ţara de destinaţie, dacă ţara respectivă nu are convenţie de evitare a dublei impuneri.
- Pe lângă o dobândă de 0,05% pe zi (18% pe an) la întârzierea plăţilor de datorii către stat, firmele vor plăti şi penalităţi pentru întârzieri mai mari de o lună. În schimb, statul va plăti doar dobânda de întârziere dacă rămâne restant la datoriile către firme.
- Îndeplinirea unui singur criteriu va fi suficientă pentru încadrarea ca beneficiar dependent de venituri din drepturi de autor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite