Fiscul caută în buzunarele micilor agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii producători de legume, fructe şi cereale ar putea fi impozitaţi cu 16% din venituri de la 1 ianuarie 2012, dacă un proiect de modificare a Codului Fiscal va fi aprobat. Fermierii ameninţă cu proteste.

În timp ce întreaga agricultură europeană îşi reîndreaptă faţa către micii fermieri, încurajându-i pe aceştia cu subvenţii şi ajutoare, factorii de decizie de la Bucureşti vin cu un proiect de modificare a Codului Fiscal care va lovi puternic tocmai această categorie. De la 1 ianuarie 2012, toţi micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, dacă un proiect de modificare a Codului Fiscal va fi aprobat de Guvern şi de Parlament.

În prezent, sunt impozitaţi doar fermierii care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere şi solarii special amenajate cu scopuri comerciale şi cei care valorifică produse agricole după recoltare, în stare naturală, vânzându-le către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau alte organizaţii similare. Astfel, în prezent, veniturile realizate de micii producători care vând în pieţe sau direct către consumatorul final nu sunt impozitate. Crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori nu vor fi impozitaţi.

Din cauza particularităţilor industriei agricole, micii  fermieri vor fi nevoiţi să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit. Pentru fermierii care vând către unităţi specializate, impozitul va fi de 2% din valoarea înscrisă în contract la momentul plăţii şi va fi reţinut la sursă, urmând a fi regularizat la sfârşit de an.

Tabără critică propunerea

Numărul micilor producători agricoli este greu de evaluat, însă este estimat la câteva sute de mii. Specialiştii din sector, în frunte cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, susţin că măsura va face mai mult rău decât bine.

„Un astfel de impozit nu se potriveşte pentru micii agricultori. Cum să le iei de la început banii, când ei trebuie să aştepte un an ca să încaseze?", a declarat Tabără pentru Mediafax. „Nu ştiu de acest proiect şi nu am fost consultat în privinţa lui. Nu cred însă că prevederea poate fi aplicată, pentru că nu poţi face o evaluare exactă a cât vinde un om într-o zi sau într-o lună", continuă acesta.

Tabără a precizat că nu se aşteaptă ca măsura să scumpească alimentele, însă „ar bloca producţia internă printr-un sistem de fiscalizare neadecvat".  Reprezentanţii micilor producători sunt însă şi mai duri, ameninţând cu declanşarea de proteste. „Micul agricultor va dispărea complet dacă se aplică acest impozit", explică Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume-Fructe Matca. „Dacă măsura va fi aprobată de Guvern şi Parlament, veţi vedea proteste de stradă zi de zi", a adăugat Croitoru.

"Dacă măsura va fi aprobată de Guvern şi Parlament, veţi vedea proteste de stradă zi de zi.''
Mircea Croitoru preşedintele Asociaţiei de Legume-Frcute Matca

Arendaşii vor plăti impozit pe teren

Cei care iau în arendă terenuri vor avea obligaţia de a reţine şi de a vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Beneficiarii plăţilor nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţia privind aceste câştiguri dacă optează pentru determinarea venitului net pe bază de cotă forfetară.Impozitul pe veniturile obţinute din arendarea de terenuri se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de impozit la momentul plăţii acestuia, prin aplicarea cotei unice de impozitare de 16% asupra venitului net.

Cei care vor alege aplicarea cotei forfetare vor fi obligaţi să precizeze, în scris, în contractul încheiat  că nu optează pentru determinarea venitului net în sistem real. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene, se arată în proiect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite