Fiscul nu se poate atinge de Scandic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la bănci.Verificările întreprinse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la fabrica de alcool a fraţilor Micula vor continua cu un control de fond în următoarele săptămâni.

la bănci.
Verificările întreprinse de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la fabrica de alcool a fraţilor Micula vor continua cu un control de fond în următoarele săptămâni. ţinta inspectorilor fiscali este aceea de a stabili exact volumul total al încasărilor Scandic Distilleries din comercializarea alcoolului şi băuturilor alcoolice pe perioada de funcţionare pe baza autorizaţiei recent suspendate. Pe lângă neregulile găsite, respectiv nerespectarea regimului de antrepozitare fiscală, la Scandic Distilleries există şi suspiciunea de evaziune.
Problemele pe care societatea Scandic Distilleries le are cu nerespectarea regimului antrepozital pot să aibă efecte şi mai dure în viitorul apropiat. Autorizaţia obţinută pentru producerea de băuturi alcoolice ar putea să fie, în final, anulată. Acest lucru ar putea însemna pentru cel mai mare producător de băuturi alcoolice că toată producţia de pe perioada valabilităţii autorizaţiei să fie considerată nelegală. Ce ar putea urma pentru Scandic Distilleries este decizia de confiscare a veniturilor obţinute din comercializarea băuturilor alcoolice pentru această perioadă. "După estimările noastre, în afara accizelor plătite bugetului de stat, volumul veniturilor se poate ridica la aproximativ 140 milioane RON, bani care ar putea ajunge integral la buget", susţin surse din cadrul ANAF. Contactat telefonic, Viorel Micula, unul dintre acţionarii principali ai Scandic Distilleries, ne-a declarat: "Statul a dovedit încă o dată că nu tratează în mod egal producătorii de alcool. Noi suntem cei mai mari plătitori de accize la buget, iar cine vrea să dea bani statului pe nimic este liber să o facă. Oricum, noi nu". Este lesne de înţeles că, în cazul executării, societăţii orădene îi va fi aproape imposibil să plătească aceşti bani. Pentru a-şi recupera creanţele, Fiscul ar avea varianta executării stocurilor de marfă, a facturilor neîncasate de la clienţi, sau chiar a unor instalaţii de producere a alcoolului. Numai că nici aici Fiscul nu ar putea să îşi ducă la capăt misiunea pentru că bunurile Scandic Distilleries sunt gajate sistemului bancar pentru diverse creditări.
Surse autorizate din echipa inspectorilor care au efectuat controlul ne-au precizat că raportul controlului iniţial atrage atenţia asupra modului nelegal în care societatea magnaţilor din Oradea se aprovizionează cu făina specială necesară procesului tehnologic. Constatările de la faţa locului au arătat că în vecinătatea gardului care delimitează perimetrul antrepozitului fiscal există o bandă rulantă care transportă făina specială către instalaţiile de alcool din perimetrul antrepozitului. "Instalaţiile sunt integral computerizate acolo. Problema este că societatea care administrează moara nu emite facturi pentru ieşirile de marfă şi îşi înregistrează vânzările pe baza facturilor de intrare emise de calculatorul Scandic Distilleries, lucru ce-i permite firmei să jongleze cum vrea cu cantităţile de marfă. De aici pornesc şi suspiciunile noastre de evaziune fiscală", a declarat, pentru ziarul Adevărul, unul dintre inspectorii fiscali care au efectuat controlul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite