Fiscul va impozita din oficiu 200.000 de contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de contribuabili ar putea fi impozitati anul viitor din oficiu, acestia fiind cei care, an de an, nu isi depun din proprie initiativa declaratiile de venit global. Potrivit unui proiect

Peste 200.000 de contribuabili ar putea fi impozitati anul viitor din oficiu, acestia fiind cei care, an de an, nu isi depun din proprie initiativa declaratiile de venit global. Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Finantelor , contribuabilii vor trebui sa depuna declaratiile in cel mult doua saptamani de la primirea instiintarii, astfel riscand sa plateasca sumele stabilite de Fisc. "Exista un numar semnificativ de contribuabili care nu ne aduc declaratia de venit, nici in termen, nici dupa termen si nici dupa ce ii notificam. Acestia nu pot ramane totusi neimpozitati, deci le vom face o impunere din oficiu pe care le-o vom comunica. E o metoda de a convinge contribuabilii de a veni cu declaratia", explica masura Robert Hofner, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Potrivit propunerilor, la estimarea bazei de impunere se vor lua in calcul toate datele si documentele care au relevanta. Pentru calcul vor fi avute in vedere documentele existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, respectiv declaratii fiscale sau rapoarte de inspectie.De asemenea, Fiscul va utiliza informatii primite de la alte organe fiscale si informatiile despre contribuabili cu activitati similare. Rezultatul obtinut va fi ajustat in functie de rata inflatiei comunicate de Comisia Nationala pentru Statistica. Competenta de a stabili baza de impunere o va detine organul fiscal pe raza caruia se afla sursa venitului.
O parte din bani vor fi dati inapoi
In cazul in care dupa transmiterea impunerii din oficiu, contribuabilul se va prezenta la Fisc atat cu declaratia de venit global completata de el, cat si cu celelalte declaratii prevazute de lege, impozitul stabilit din oficiu se va corecta, iar contribuabilul va primi bani sau va da mai multi bani, functie de diferentele sesizate intre impunerea corecta si cea din oficiu.
Administratia fiscala va putea dispune si o inspectie fiscala care are rolul de a corecta impozitul.
"In cazul limita am putea ajunge sa executam suma respectiva, dar nu aceasta urmarim. Noi vrem doar sa ii determinam doar sa alerge repede si sa depuna declaratiile lor", spune Robert Hofner.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite