Fiscul complică viaţa intelectualilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cumva angajatorul. În opinia d-nei Camelia Boboc, şef Serviciu asistenţă contribuabili la Administraţia Fiscală a Sectorului 2, un bun contract încheiat între părţi trebuie să conţină

cumva angajatorul. În opinia d-nei Camelia Boboc, şef Serviciu asistenţă contribuabili la Administraţia Fiscală a Sectorului 2, un bun contract încheiat între părţi trebuie să conţină trei elemente: să specifice că e încheiat în baza Legii 8/1996 (Legea drepturilor de autor), să conţină o prevedere prin care beneficiarul este înştiinţat că, în 30 de zile, trebuie să treacă pe la Fisc şi să prevadă obligaţia angajatorului de a calcula, reţine şi vira impozitul cu reţinere la sursă. Majoritatea problemelor pe care le au contribuabilii când vin la Fisc şi vor să-şi reglementeze situaţia fiscală vin din încheierea unor contracte incomplete. Ulterior, angajatorul susţine nonşalant că salariatul era obligat să se informeze.
10 la sută din impozit, reţinut anticipat
Conform legii, plătitorul drepturilor de proprietate intelectuală reţine lunar, anticipat, la sursă, 10% din impozitul datorat statului de beneficiar. După încheierea anului calendaristic, beneficiarul drepturilor de proprietate intelectuală trebuie să ceară angajatorului o adeverinţă din care să rezulte impozitul calculat şi virat pe anul precedent. Angajatorul depune şi el, la Fisc, declaraţia 205, privind impozitul cu reţinere la sursă. Din acest an s-a renunţat la globalizarea veniturilor, astfel că cei care obţin numai venituri din salarii nu mai trebuie să depună Declaraţia de venit global. Cei care obţin venituri şi din salarii, dar şi din alte surse (drepturi de proprietate intelectuală, chirii, alte venituri) trebuie să depună la Fisc Declaraţia 200 - un formular special - aceasta numai pentru veniturile complementare salariilor. Declaraţia este una, globalizând toate veniturile suplimentare salariilor. Măsurile luate au simplificat munca Fiscului, deoarece astfel numai 20 la sută din cei care au completat anul trecut declaraţii pe venit global mai ajung pe la Fisc.
Cheltuieli deductibile de 40%
Impozitarea venitului net presupune un cuantum de 40% cheltuieli deductibile, astfel că numai diferenţa se impozitează cu 16%. Important este că pentru aceste deductibilităţi nu este nevoie de nici un act doveditor. Mai clar, dacă cineva a obţinut în 2005 un venit din drepturi de proprietate intelectuală de 1.000.000 lei, angajatorul i-a plătit 100.000 impozit anticipat, în 2006 venitul net stabilit este de 600.000, iar acesta se impozitează cu 16%. Din impozitul datorat se scade cel plătit deja, în valoare de 100.000 lei.
Conform specialiştilor, principalele probleme vin din mediatizarea insuficientă a reglementărilor şi modificarea frecventă a acestora, pentru că, în general, contribuabilul român îşi doreşte să fie corect.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite