Fiscul s-a dovedit a fi "agenţia imobiliară" neprofitabilă a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi bunurile imobiliare sunt scoase la vânzare la preţuri mai mici, ofertele statului nu au căutare Dacă ofertele imobiliare ale agenţiilor se epuizează imediat, terenurile sau casele

Deşi bunurile imobiliare sunt scoase la vânzare la preţuri mai mici, ofertele statului nu au căutare

Dacă ofertele imobiliare ale agenţiilor se epuizează imediat, terenurile sau casele mai ieftine vânzându-se practic la primele ore ale zilei, bunurile scoase la vânzare de către stat zac cu lunile în patrimoniul Fiscului, fără a li se găsi cumpărători, chiar dacă preţurile sunt cu mult sub nivelul pieţei. Una dintre explicaţii ar putea fi procedura mai anevoioasă de cumpărare, ce implică participarea la o licitaţie şi constituirea unei garanţii.

Administraţia Finanţelor Publice (AFP) a oraşului Băbeni scoate, spre exemplu, vineri la licitaţie două terenuri ce aparţin debitoarei SC Uzina Mecanica Băbeni SA (n.r. - societate de stat aflată în restructurare, în porfoliului Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului-AVAS), în suprafaţă de 26.608 metri pătraţi, respectiv 5.073 mp. Situate în oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea, pe platforma Uzinei Mecanice, ambele terenuri sunt construibile şi pot fi racordate la utilităţi.

Preţ înjumătăţit, din cauza lipsei de clienţi

Potrivit anunţului Fiscului privind vânzarea bunurilor, preţul de pornire este însă de doar 12,208 lei/mp (n.r. -fără TVA), adică de 3,5 euro/mp, valoare cu aproximativ 50% mai mică faţă de anunţurile imobiliare din zona respectivă. Cauza o reprezintă repetarea fără succes a licitaţiilor şi reducerea graduală, potrivit legislaţiei în vigoare, a preţurilor de pornire, respectiv cu 25% la cea de-a doua licitaţie şi 50%, începând cu cea de-a treia. Chiar dacă în anunţul de vânzare publicat şi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu se specifică faptul că vânzarea celor două active este la cea de-a treia "strigare", reprezentaţi ai AFP Băbeni au explicat că, deoarece la primele două licitaţii nu s-au depus oferte concrete, preţul de pornire a fost redus, potrivit legislaţiei în vigoare, cu 50%. Oferta nu pare însă să facă cu ochiul potenţialilor cumpărători nici în aceste condiţii, până ieri la prânz nedepunându-se vreo intenţie clară de achiziţie. Cele două bunuri nu sunt grevate de sarcini, iar AFP este, potrivit reprezentanţilor Fiscului, singurul creditor. "Suntem dispuşi să vindem chiar şi loturi mai mici din cele două terenuri, dacă se arată cineva interesat", au mai precizat aceştia. Cazul nu e însă singurul. Bunuri imobile, constând în terenuri sau case ce aparţin unor diverşi debitori, "zac" în ograda statului în majoritatea zonelor ţării, din cauza lipsei de cumpărători. Unul dintre motive ar putea fi chiar condiţiile pe care un potenţial client trebuie să le îndeplinească pentru a intra în posesia unui astfel de bun.

Condiţiile impuse de stat descurajează investitorii

Cumpărătorul, fie că este persoană fizică sau firmă, trebuie să prezinte vânzătorului o ofertă de cumpărare, însoţită de dovada plăţii taxei de participare la licitaţie - care reprezintă 10% din preţul de pornire - şi un document care să ateste că nu înregistrează datorii către stat. Firmele trebuie să depună şi o copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului. La aceste licitaţii au acces şi firmele străine, care trebuie să prezinte actul de înmatriculare tradus în limba română.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite