Fiscalitatea slăbeşte industria alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii autohtoni continuă să solicite guvernului reducerea TVA la produsele de bază - pâine, lapte, ulei şi mezeluri. Ei îşi bazează cererea pe scăderea consumului datorită

Producătorii autohtoni continuă să solicite guvernului reducerea TVA la produsele de bază - pâine, lapte, ulei şi mezeluri. Ei îşi bazează cererea pe scăderea consumului datorită sărăcirii populaţiei şi în 2006. Argumentul forte al acestora este exemplul ţărilor UE, unde TVA pentru produsele alimentare este zero sau cuprins între 3 şi 5%. Statul refuză însă constant această cerere deoarece veniturile la buget ar scădea dramatic. Spre exemplu, la o cifră de afaceri din industria cărnii de pasăre de 600 milioane euro/an, TVA reprezintă 114 milioane euro/an. Iar la o cifră de afaceri de 6 miliarde euro/an în industria alimentară, TVA înseamnă cel puţin 1,140 miliarde euro/an.
Un euro, kilogramul de zahăr, din 2007
Preţul internaţional al zahărului creşte zi de zi, deci şi în România, care importă masiv. "Astăzi, preţul zahărului este de 20.000 lei/kg. Din 2007, acesta va ajunge obligatoriu la 1 euro/kg, ca şi în UE. Cum populaţiei îi va fi foarte greu să plătească 36.000 lei/kg, singurul ajutor este scăderea TVA", susţine Ioan Armenean, preşedintele Patronatului din zahăr. Rompan se plasează pe aceeaşi poziţie, cerând TVA zero la pâine. Aici, motivele sunt două - atât sărăcirea populaţiei, cât şi eliminarea evaziunii fiscale. "Pentru 2005, evaziunea fiscală din neîncasarea TVA în industria pâinii a fost de 3.700 miliarde lei. Dacă statul ar elimina TVA, ar fi eliminată şi evaziunea. Iar dacă TVA ar fi micşorat sub 9%, producătorii la negru şi-ar plăti taxele, care ar fi mai mici", susţine Ion Popescu, preşedintele Rompan.
TVA zero, neacceptat de UE
Producătorii şi procesatorii de carne nu îndrăznesc să ceară TVA zero, deoarece aceasta nu este o practică în UE. În schimb, în ţările Europei, TVA la carnea de pasăre şi porc este cuprins între 3 şi 5%. "Gripa aviară le-a adus producătorilor din industria cărnii de pasăre pierderi de peste 33 milioane de euro. Cum piaţa va scădea şi în 2006, pe fondul sărăcirii continue a populaţiei, solicităm sprijin guvernamental pentru supravieţuirea acestei industrii. Altfel, România va importa carne de pui din ţări care au şi ele în prezent gripă aviară. Una dintre măsuri este micşorarea TVA la carnea de pasăre, la acelaşi nivel ca şi în UE", susţine Ilie Van, preşedintele Patronatului Cărnii de Pasăre. La rândul său, Mihai Vişan, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, ne-a declarat că UE permite un TVA cuprins între 7 şi 9% pentru produsele alimentare. "România trebuie să se comporte ca o ţară a UE, unde TVA la produsele alimentare de bază nu trece de 10%", declară Mihai Vişan.

Un TVA mai mic pentru produsele de bază
* pâine - 0-6%
* lapte - sub 10%
* carne - sub 7%
* mezeluri - între 7 şi 10%
* zahăr - sub 9%

Cota de TVA aplicată alimentelor, în UE
România - 19%
Belgia - 6%
Germania - 7%
Grecia - 9%
Spania - 4%
Franţa - 5,5%
Irlanda - 0%
Italia - 4%
Luxemburg - 4%
Olanda - 6%
Austria - 10%
Portugalia - 5%
Finlanda - 17%
Suedia - 12%
Marea Britanie - 0%
Cehia - 5%
Cipru - 0%
Ungaria - 15%
Polonia - 3%
Slovenia - 8,5%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite