Fiscalitatea nu va creste odata cu PIB-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondiala (BM) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) deruleaza un program de reforma a administratiei fiscale, care urmareste cresterea colectarii veniturilor bugetare cu 1,5-2 la suta din PIB,

Banca Mondiala (BM) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) deruleaza un program de reforma a administratiei fiscale, care urmareste cresterea colectarii veniturilor bugetare cu 1,5-2 la suta din PIB, a declarat, sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu. La finalul reuniunii de lucru pe care a avut-o cu Colegiul Director al MFP, premierul a tinut sa sublinieze ca proiectul reprezinta cea mai importanta actiune de viitor la nivelul finantelor publice.
Consumul gospodariilor a crescut cu 12%
"Venitul mediu lunar salarial net a crescut de la 6.070.000 lei vechi, in octombrie 2004, la 7.420.000 lei, in octombrie 2005, iar consumul individual efectiv al gospodariilor populatiei este mai mare cu 12% fata de anul trecut", a spus Calin Popescu Tariceanu. Premierul considera ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza politicii fiscale promovate. Astfel, comparativ cu anul trecut, creditele luate de persoanele fizice au ajuns de la 111.000 la 204.000 miliarde de lei vechi, economiile in lei au crescut de la 128.000 la 162.000 miliarde de lei, iar cele in valuta de la 2,4 la 2,9 miliarde de euro. Premierul a mai aratat ca s-au creat 150.000 de locuri de munca inregistrate legal, rata somajului scazand de la 6,2%, la 30 septembrie 2004, la 5,5%, la 30 septembrie 2005. In ceea ce priveste rata inflatiei, Tariceanu a spus ca aceasta va scadea de la 9,3% in decembrie 2004 la aproximativ 8,5% la sfarsitul anului in curs.
Cota unica va fi mentinuta
"Cota unica se va mentine anul urmator si va exista stabilitate fiscala, fapt care va permite tuturor operatorilor economici sa isi faca planuri multianuale de afaceri", a afirmat primul-ministru, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata, la finalul sedintei Colegiului Director al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Tariceanu s-a aratat incantat ca, in ciuda multor critici, introducerea cotei unice de impozitare nu numai ca a fost un real succes, dar a depasit toate asteptarile. Astfel, dupa 11 luni, premierul sustine ca veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 20 la suta mai mari decat in perioada similara a anului 2004. Tariceanu a spus ca dovada cea mai buna reusitei o reprezinta faptul ca statul a putut face fata unor cheltuieli neprevazute. Intre acestea se numara cresterile salariilor, pensiilor agricole si alocatiilor de stat pentru copii (neincluse de guvernul Nastase in bugetul pentru anul acesta si cifrate la 28.000 miliarde de lei vechi), cresterea veniturilor administratiilor locale (15.000 miliarde), indepartarea efectelor inundatiilor (22.000 miliarde, pana in prezent), acoperirea unor datorii istorice din sistemul sanitar (10.000 miliarde), acoperirea cheltuielilor rezultate din angajamentele fata de UE (30.000 miliarde) etc.
Premierul, suporter al Fiscului
"Exista o singura lege in Romania pentru toata lumea. Il sustin pe Sebastian Bodu sa o aplice in mod egal pentru toti", a spus primul-ministru atunci cand a fost intrebat daca se va mai pune sechestru pe bunurile investitorilor din fotbal. "Daca eu, ca premier, ma port ca orice cetatean, nu exista in Romania exceptii", a spus Tariceanu. El a mai tinut sa-i atentioneze pe cei in cauza ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea, in 2006, ca misiune principala executarea silita a datornicilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite