Firmele europene mizează pe dolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe companii europene preferă să emită obligaţiuni denominate în dolari, pe fondul volatilităţii monedei euro. Randamentele mai mici şi piaţa mai activă determină corporaţiile europene care caută finanţări să se îndrepte către piaţa americană.

Marile companii europene se îndreaptă către piaţa americană, mult mai activă şi mai stabilă faţă de cele europene, pentru a obţine fonduri. Astfel, corporaţiile vând în SUA obligaţiuni denominate în dolari, reuşind astfel să găsească o alternativă pentru a ocoli contextul nefavorabil din Europa, informează „Financial Times".

Multinaţionalele europene au obţinut, de la începutul acestui an, 236 de miliarde de dolari prin vânzarea de acestui tip de titluri, numite „yankee bonds"-obligaţiuni yankee. Suma este egală cu cea înregistrată în tot anul trecut, iar numărul emisiunilor - peste 500 - reprezintă un record. Mai mult, în 2010 s-au vândut cele mai multe obligaţiuni de acest tip de la introducerea monedei unice europene.

În 2010 au avut loc peste 773 de astfel de emisiuni, a căror valoare a ajuns la 412,9 miliarde de dolari, cu 34,8 miliarde de dolari mai mult faţă de perioada similară din 2009, potrivit datelor Dealogic.
Astfel, aproape 20% din totalul obligaţiunilor emise de corporaţiile europene au fost denominate în dolari şi vândute în SUA, reprezentând cea mai mare pondere deţinută de acest tip de titluri din ultimii zece ani. Tendinţa poate fi explicată prin diferenţele dintre dinamica pieţei europene şi cea a pieţei americane.

DOBÂNZILE REDUSE ATRAG COMPANIILE

„Piaţa dolarilor pare atractivă pentru emitenţii europeni, este aglomerată şi activă. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue", a declarat Mark Lewellen de la Barclays Capital. „O mare parte din capitalul nostru corporativ provine din piaţa obligaţiunilor în dolari. Investitorii americani sunt foarte atraşi de titlurile din afara SUA", a adăugat Lewellen, citat de „Financial Times".

IBM a vândut, la începutul acestei luni, obligaţiuni cu scadenţa la trei ani în valoare de 1,5 miliarde de dolari cu o dobândă de numai 1%, cea mai mică dobândă înregistrată vreodată pentru obligaţiuni. Mai mult, moneda europeană s-a depreciat puternic în raport cu dolarul şi alte valute, la 7 iunie cursul euro/dolar înregistrând minimul ultimilor patru ani. Astfel, este tot mai convenabil pentru companii să schimbe în euro fondurile obţinute în dolari.

BĂNCILE CÂŞTIGĂ CEL MAI MULT

Însă cele care au profitat cel mai mult de această modalitate de creditare au fost băncile europene, care, pe fondul speculaţiilor privind expansiunea crizei din Grecia către întreaga zonă euro, se confruntau cu lipsa lichidităţilor şi retincenţa investitorilor.
Acestea au emis, în intervalul august 2009 - august 2010, cele mai multe obligaţiuni exprimate în dolari din anul 2000.

Royal Bank of Scotland a obţinut, săptămâna trecută, 3,6 miliarde de dolari printr-o astfel de emisiune. „Obligaţiunile yankee ajută băncile europene să-şi acopere aşa-zisul «decalaj de finanţare» ", a declarat Jean-Marc Mercier, şeful sindicatului european la HSBC, cea mai mare instituţie bancară din Europa. Numai în august, Statoil, unul din principalii producători energetici din Norvegia, şi ArcelorMittal din Luxemburg, cel mai mare producător mondial de oţel, au vândut astfel de titluri pentru a se finanţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite