Firmele solicită certificate de forţă majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

calamitate solicitări în vederea acordării de certificate de forţă majoră, documente pe care sunt nevoite să le folosească în cazurile în care nu-şi pot onora contractele comerciale din

calamitate solicitări în vederea acordării de certificate de forţă majoră, documente pe care sunt nevoite să le folosească în cazurile în care nu-şi pot onora contractele comerciale din cauza inundaţiilor.
Unele societăţi au liniile ferate uzinale ori halele de producţie inundate, altele nu pot pune în funcţiune diverse utilaje, ca să nu mai vorbim de firmele cu profil agricol, ale căror investiţii sunt compromise din cauza inundării terenurilor cultivate. "Acestor probleme li se adaugă faptul că mulţi dintre angajaţii unităţilor economice nu mai pot veni la serviciu, având propriile case şi gospodării acoperite de ape", spune vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara, Radu Nicosevici.

Santierele navale, cele mai puternic afectate
Aproape toate şantierele navale de pe Dunăre se află în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, pentru că utilajele şi echipamentele din dotare nu mai pot fi folosite la întreaga capacitate. În consecinţă, constructorii de nave au depus la Camerele de Comerţ documentaţiile necesare pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră - indispensabile în momentul în care, din cauza situaţiei astfel create, vor fi nevoite să invoce forţa majoră prevăzută expres în contractele lor comerciale.
Pe lângă marile şantiere - Olteniţa sau Orşova - au mai solicitat astfel de certificate şi constructorii particulari de yahturi şi nave de agrement, a căror producţie se exportă aproape în totalitate, ne-au declarat oficialii Camerelor de Comerţ din judeţele riverane Dunării. Ei efectuează evaluări "din mers" ale pagubelor, în aceste zile, estimând - deocamdată, provizoriu - că la nivelul firmelor care vor invoca forţa majoră pierderile sunt de ordinul sutelor de mii de euro. Depinde de valoarea contractelor neonorate…

Firmele mici, victime colaterale
Între societăţile din celelalte categorii, afectate indirect de urmările ruperii digurilor, se numără firmele mici, ai căror angajaţi au casele şi gospodăriile inundate. Este vorba în special de firmele din construcţii sau micile magazine, în cazul cărora lipsa (justificată) de la serviciu a salariaţilor provoacă pierderi greu de recuperat. "Din rândul acestora vin cele mai multe solicitări pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră", ne-au mai declarat reprezentanţii Camerelor de Comerţ din judeţele calamitate. "Abia când se vor încheia acţiunile de urgenţă vom şti exact ce pierderi au firmele calamitate, din cauză că nu-şi pot onora contractele comerciale", conchide Cristian Pârvan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Călăraşi.

Forţa majoră se poate invoca şi fără clauză contractuală
Forţa majoră este definită ca o împrejurare imposibil de împiedicat şi imprevizibilă, aflată mai presus de voinţa părţilor care încheie un contract. "Aceasta poate fi invocată de partea obligată chiar dacă în contract nu a fost trecută o clauză specială, pentru că este prevăzută în Codul Civil", explică avocatul Ionuţ şerban, de la Casa de Avocatură ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. Fiind o chestiune de fapt, "judecătorul este cel care decide aplicabilitatea forţei majore, în cazurile în care nu există clauze contractuale", încheie avocatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite