Firmele îşi vor putea tipări singure facturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2007, agenţii economici îşi vor tipări propriile facturi, nemaifiind obligaţi să comande tipizate la Imprimeria Naţională. Cu toate acestea, documentele nu vor putea fi

De la 1 ianuarie 2007, agenţii economici îşi vor tipări propriile facturi, nemaifiind obligaţi să comande tipizate la Imprimeria Naţională. Cu toate acestea, documentele nu vor putea fi "emise" oricum. Fiecare factură va include în mod obligatoriu o serie unică (fie compusă de agentul economic, fie distribuită de instituţiile statului) şi elementele de identificare ale firmei emiţătoare (nume, adresă şi CUI).
"Absolut toate elementele de identificare vor fi păstrate, de la numele firmei şi până la numele delegatului sau buletinul acestuia. În acest sens, nu va fi nicio modificare faţă de ceea ce se întâmplă în acest moment", au declarat surse din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), referitor la ceea ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2007 în acest domeniu. Practic, singurul aspect care se va schimba este modalitatea de imprimare a documentelor fiscale. Deşi nu s-a luat încă o decizie, Ministerul Finanţelor are în vedere în acest moment două variante tehnice. "Sunt luate în calcul două posibilităţi. Agentul economic fie îşi va compune singur numărul seriei facturii, din Codul Unic de Înregistrare (n.r.- CUI), data emiterii şi numărul intern al facturii, fie i se va distribui acest număr de către instituţiile statului", au precizat sursele citate. Reprezentanţii MFP lucrează în această perioadă la normele de aplicare a Codului Fiscal, act normativ ce va fi finalizat şi publicat în "Monitorul Oficial" luna viitoare. Acestea vor intra în vigoare odată cu Codul Fiscal, respectiv la 1 ianuarie 2007. În norme vor fi introduse şi prevederile referitoare la facturile pe care agenţii economici şi le vor tipări, începând de anul viitor.
Chiar dacă firmele îşi vor putea tipări de anul viitor propriile facturi, fără a mai fi obligate să folosească documentele personalizate în acest moment de Imprimeria Naţională, autorităţile susţin că evaziunea fiscală va putea fi ţinută în frâu. Potrivit acestora, o metodă eficientă ar fi controalele încrucişate, în paralel cu o administrare fiscală mai bună a contribuabililor. Comisarul general al Gărzii Financiare, Adrian Cucu, este însă nemulţumit că nu se soluţionează nici măcar cazurile de acest gen deja depistate. "S-a demonstrat, spre exemplu, că o persoană a ridicat facturi pentru 10-15 firme. Dar nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să existe o continuitate şi cei în măsură s-o facă să meargă pe fir", a declarat pentru Adevărul şeful Gărzii Financiare. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, s-a declarat, recent, în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul, împotriva eliminării facturilor tipizate, considerând că această măsură va duce la explozia evaziunii fiscale.
Aderarea la UE elimină facturile tipizate
Reamintim că de la data aderării nu mai este reglementată utilizarea de facturi fiscale cu regim special, pe fondul faptului că, prin anularea barierelor vamale, mărfurile vor circula însoţite de facturi emise de fiecare stat membru, ce trebuie recunoscute de statul care realizează achiziţia intracomunitară, indiferent de forma sa. Agenţii economici vor factura astfel electronic, emiţându-şi singuri documentele respective. Firmele care vor deţine în stoc la sfârşitul acestui an facturi fiscale speciale au posibilitatea să le utilizeze şi după 1 ianuarie 2007, până la epuizare. Totodată, companiile din România vor putea să-şi personalizeze facturile emise şi după aderarea la Uniunea Europeană, dar nu mai sunt obligaţi, ca în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite