Firmele vor trebui să prezinte semestrial, la Fisc, situaţia facturilor emise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile trebuie să întocmească o situaţie cu valoarea livrărilor şi una cu cea a achiziţiilor Finanţele vor emite, până la sfârşitul lunii aprilie, un ordin prin care agenţii

Companiile trebuie să întocmească o situaţie cu valoarea livrărilor şi una cu cea a achiziţiilor

Finanţele vor emite, până la sfârşitul lunii aprilie, un ordin prin care agenţii economici vor fi obligaţi să declare semestrial situaţia tuturor facturilor emise. Măsura este menită să împiedice evaziunea fiscală, a declarat preşedintele interimar al ANAF, Daniel Chiţoiu, citat de NewsIn.

Este vorba despre o declarare valorică a tranzacţiilor efectuate într-un semestru, o situaţie cu livrările şi alta cu achiziţiile. Situaţiile declarate de către firme vor fi confruntate de către Fisc pentru a identifica eventuale neconcordanţe între Taxa pe Valoarea Adăugată declarată şi plătită pentru livrări, repectiv achiziţii. Fiscul va crea în parteneriat cu instituţia similară din Spania, printr-un program PHARE, un sistem informatic de urmărire a facturilor. Acest sistem va permite verificarea livrărilor declarate de către o firmă şi dacă acestea se regăsesc identic în situaţia prezentată.După data aderării, facturile fiscale şi orice alte documente cu regim special au fost eliminate, agenţii economici folosind facturi obişnuite, prevăzute cu un cod de înseriere care le identifică, precum şi un set de informaţii obligatorii prevăzute în legislaţia comunitară. Orice societate îşi poate tipări propriile facturi dacă respectă cerinţele Codului Fiscal.

Semnarea şi ştampilarea facturilor nu mai e obligatorie

Informaţiile cele mai importante pentru controlul fiscal al operaţiunilor, numerotarea şi înserierea, vor fi decise intern de către fiecare agent economic. Potrivit unui ordin al ministrului finanţelor, persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii vor desemna o persoană care să gestioneze numerotarea facturilor. Numărul trebuie să fie secvenţial şi să ţină cont de structura organizatorică a societăţii (gestiuni, puncte de lucru, sucursale).

Termenul de emitere a facturii rămâne, ca şi până acum, până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat operaţiunea.

Factura fiscală este singura posibilitate de decontare a cheltuielilor din hoteluri şi restaurante. Potrivit unui ordin al ministrului finanţelor emis în noiembrie şi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, pentru înregistrarea în contabilitate a cheltuielilor, agenţii economici au nevoie de facturi fiscale, bonurile nemaifiind luate în considerare.

În afară de concesia făcută operatorilor de taximetrie, toate celelalte firme se vor supune obligativităţii şi vor trebui să elibereze facturi fiscale pentru serviciile prestate.

O altă noutate importantă pentru agenţii economici, începând de la 1 ianuarie, este lipsa de obligativitate pentru semnarea şi ştampilarea facturilor.

În plus, pot fi folosite facturile electronice pentru care părţile trebuie să încheie un acord scris şi să anunţe organele fiscale cu cel puţin o lună înainte de a trece la emiterea lor. În facturile electronice, semnătura electronică este obligatorie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite