Firmele plătesc de patru ori mai multe taxe decât se ştie la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri au numărat 545 de tarife fiscale şi parafiscale, oficial au fost anunţate 115 Conducerea Consiliului IMM cere o analiză completă a tuturor taxelor percepute de

Oamenii de afaceri au numărat 545 de tarife fiscale şi parafiscale, oficial au fost anunţate 115

Conducerea Consiliului IMM cere o analiză completă a tuturor taxelor percepute de organismele statului, având în vedere că o treime dintre ele nu se justifică.

Numărul taxelor şi tarifelor aferente obţinerii de autorizaţii, avize, licenţe şi permise necesare activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii se ridică la 545, potrivit estimărilor Consiliului Naţional al IMM.

Liderii acestei confederaţii patronale spun chiar că unele dintre respectivele taxe sunt "de tip mafiot", pentru că sunt impuse de anumite organisme care "trăiesc din dobânzile obţinute pe baza sumelor astfel acumulate".

Întreprinzătorii "plătesc inclusiv taxe gen Camorra unor structuri de tip mafiot, înfiinţate cu sprijinul autorităţilor guvernamentale", a afirmat Florin Pârvu, vicepreşedintele pe probleme financiare al Consiliului IMM.

Potrivit liderilor patronali, în actualul registru al taxelor "sunt prezentate doar denumiri generice", astfel că inventarul e incomplet. Mai mult, o treime dintre cele 545 de tarife fiscale şi nefiscale "trebuie eliminate, deoarece nu sunt justificate".

Reamintim că, săptămâna trecută, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) identificase 115 categorii de taxe şi 278 de legi fiscale şi parafiscale.

Omisiuni în inventarul fiscalităţii

Preşedintele Consiliului IMM, Ovidiu Nicolescu, a arătat că Ministerul Finanţelor nu a cuprins în registrul taxelor şi tarifelor (ne)fiscale mai multe instituţii care percep acest tip de impozite.

"Nu sunt cuprinse, de exemplu, taxele cerute de instituţiile private, cum ar fi notarii sau de regiile autonome şi autorităţile publice locale. Aceste instituţii nici măcar nu sunt pomenite".

Scoateţi la vedere toate dările!

Ovidiu Nicolescu apreciază că se impune o îmbunătăţire cât mai urgentă a conţinutului registrului, prin introducerea unor elemente legate de modul de calcul al taxelor, modalitatea de încasare şi termenele de plată. <

După opinia noastră, aproximativ 200 din aceste impozite ar putea fi eliminate, nefiind oportune>> , a mai spus Nicolescu. Liderii patronatului IMM au elaborat o serie de propuneri de îmbunătăţire a Registrului taxelor şi tarifelor nefiscale.

Printre acestea se numără completarea registrului cu actele normative aplicabile pentru fiecare taxă, cu detalii despre destinaţia banilor, despre cuantumul şi modul de plată, termenul de plată, datele de identificare ale instituţiei responsabile în fiecare domeniu.

De asemenea, Consiliul mai solicită publicarea obligatorie pe pagina de internet a fiecărei autorităţi publice competente şi pe site-ul Ministerului Finanţelor a tuturor datelor legate de procedurile de obţinere a autorizaţiilor, avizelor şi licenţelor pentru firme, formularele necesare, ca şi taxele totale care trebuie achitate.

În plus, întreprinzătorii susţin implementarea unui sistem electronic de depunere online a cererilor privind obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi permiselor necesare firmelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite