Firmele-fantomă, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o întârziere de un an faţă de data anunţată iniţial, Ministerul Finanţelor a publicat în sfârşit lista contribuabililor inactivi, măsură menită să pună la adăpost de posibilele

Cu o întârziere de un an faţă de data anunţată iniţial, Ministerul Finanţelor a publicat în sfârşit lista contribuabililor inactivi, măsură menită să pună la adăpost de posibilele ţepe financiare partenerii de afaceri ai societăţilor dovedite că sunt firme-fantomă.
Lista neagră, un pas mic pentru curăţarea mediului de afaceri, va fi actualizată periodic. Sunt cuprinse 1.226 de firme inactive din toată ţara, nume "sonore" în peisajul de afaceri, precum Crama Butoiaşul Fermecat Prahova, Banu SRL Tulcea, Lămâiţa SRL Vâlcea, Cangur Com SRL Prahova, Silenţios SRL Vaslui sau Capac SRL Prahova, care nu vor mai avea voie să comande facturi fiscale, iar tipizatele folosite după data de la care au fost declarate inactive vor fi considerate nule. La nivelul Bucureştiului, au fost declarate drept inactive, pe baza acestor criterii, doar şase firme. Restul până la cei circa 80.000 de contribuabili inactivi din Capitală sunt firme care nu şi-au preschimbat certificatul de înregistrare sau nu şi-au majorat capitalul social, fiind radiate de Registrul Comerţului, situaţie în care se regăsesc câte 5-6.000 de firme pentru fiecare sector, după cum ne-a declarat Cristian Stoina, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti. La acestea se adaugă şi firmele care au desfăşurat activitate şi au depus bilanţul pe 2004 la Fisc, dar nu şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

De ce se fac vinovate aceste firme
* S-au sustras controalelor fiscale sau vamale prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare. Astfel, nu se pot efectua inspecţia fiscală, în scopul determinării corectitudinii respectării reglementărilor fiscale, precum şi stabilirea TVA solicitată la rambursare.
* Fiscul a constatat că societatea nu funcţionează la domiciliul fiscal ori la sediul secundar declarat.
* Nu au depus declaraţii fiscale, cu toate că au achiziţionat tipizate după 1 ianuarie 2005.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite