Firmele în faliment, anunţate pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece mulţi dintre patroni nu sunt de găsit când vine citaţia de la judecătorie referitoare la declanşarea procedurii de insolvenţă, ceea ce amână la nesfârşit soluţionarea dosarelor

Deoarece mulţi dintre patroni nu sunt de găsit când vine citaţia de la judecătorie referitoare la declanşarea procedurii de insolvenţă, ceea ce amână la nesfârşit soluţionarea dosarelor pe motive de procedură, ONRC-ul a înfiinţat Buletinul de insolvenţă, un fel de Monitor Oficial al insolvenţei. Acesta va fi disponibil atât în variantă tipărită, cât şi online.
În document se vor publica notificările, citaţiile, convocările şi actele emise de cei implicaţi în procedura de faliment, astfel încât nimeni nu mai poate spune că n-a fost anunţat. Deocamdată cele două proceduri veche, cu citaţie - şi cea nouă prin buletin - merg în paralel, dar după 2007 se va tinde exclusiv prin comunicarea prin Buletinul Insolvenţei. Accesul e gratuit, deocamdată, însă contra cost după integrare. Vor rămâne gratuite informaţiile privind firmele care se află în insolvenţă. Accesul la Buletinul Insolvenţei este posibil şi online, cu motoare de căutare după Codul Unic de Înregistrare sau denumirea firmei. Orice persoană, de la lichidatori sau parteneri comerciali până la cei 24.000 de creditori ai Băncii Populare Române, va putea urmări evoluţia procedurilor de faliment.
Integrarea curăţă statisticile de la Registrul Comerţului
Urgentarea ieşirii din piaţă şi din statistici a firmelor falimentare a fost una din obligaţiile asumate în procesul integrării, în condiţiile în care desfiinţarea unei firme ajunsese mai dificilă decât înfiinţarea uneia noi. Noua lege a insolvenţei a intrat în vigoare la 20 iulie 2006, aşa că primele efecte ale acesteia nu se vor vedea în statistici mai devreme de sfârşitul acestui an. Ca urmare a desfiinţării firmelor care nu şi-au preschimbat certificatul vechi de înmatriculare circa 230.000 de firme vor ieşi din statistici, apreciază Eugen Ghiulea. În primul sementru al anului 2006, numărul radierilor la Registrul Comerţului a crescut cu 125% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, anual se înfiinţează în România circa 60.000 de firme, din care aproximativ 30.000 nu reuşesc să realizeze o activitate profitabilă.
Insolvenţa, generată de o creanţă de 3.000 de euro
Procedura de insolvenţă a unei companii poate fi generată de o creanţă de 10.000 lei (circa 3.000 de euro) neplătită de 30 de zile, sau de un salariat căruia nu i s-au plătit drepturi salariale la nivelul a 6 salarii medii pe economie. Insolvenţa nu înseamnă neapărat faliment, ci are două proceduri: una generală, aplicabilă tuturor firmelor, care presupune o fază suplimentară de reorganizare judiciară, înainte de declararea falimentului, şi o procedură simplificată de faliment, care poate dura maximum 6 luni. Această procedură simplificată se aplică în special persoanelor fizice şi asociaţiilor familiale, companiilor fără patrimoniu, fără active, care nu mai au sediul social declarat sau nu mai pot fi găsiţi, dar şi comercianţilor care şi-au declarat intenţia de a trece la faliment.
7.000 de firme, în procedură de insolvenţă
După Revoluţie, românii au înmatriculat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului 1,3 milioane de societăţi comerciale. Din acestea, la acest moment mai sunt active circa 700.000, acest număr incluzând persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale.
7.000 de societăţi se află în momentul de faţă în procedură de insolvenţă, apreciază Eugen Ghiulea, directorul general al ONRC. Acestea sunt "active" din punct de vedere al Registrului Comerţului, pentru că sunt încă înmatriculate. "O societate poate să fie trei ani înmatriculată fără să aibă activitate", explică şeful ONRC. Din punct de vedere al Fiscului, însă, active sunt firmele care depun bilanţ contabil, şi acestea nu sunt mai multe de 500.000.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite