Firmele îşi evaluează angajaţii la 360 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concept dezvoltat în structurile militare prin anii 50 a fost importat şi este utilizat în managementul resurselor umane: evaluarea 360 de grade. Sistemul presupune consultarea tuturor celor cu

Un concept dezvoltat în structurile militare prin anii 50 a fost importat şi este utilizat în managementul resurselor umane: evaluarea 360 de grade. Sistemul presupune consultarea tuturor celor cu care intri în contact în timpul serviciului, fie că sunt şefi, colegi sau subordonaţi. Iar pentru ca datele să fie obiective, răspunsurile sunt anonime.
În evaluare se mai ţine cont şi de părerea ta despre tine. Angajatul este astfel încurajat să-şi exprime opinia sinceră în privinţa activităţii şefului ori a colegilor. "Sistemul de evaluare de 360 de grade are ca rol principal dezvoltarea viitoare a individului", ne spune Doru Dima, manager al Profiles International România. Evaluarea este primul pas, dar scopul este de fapt elaborarea unui program de training de dezvoltare viitoare a individului. Deşi eficientă, această evaluare nu trebuie să fie singurul mod de apreciere a performanţelor angajaţilor. "Foarte mulţi îl folosesc exclusiv pe acesta în evaluare şi acordare de recompense. El trebuie legat şi de realizarea obiectivelor, şi de realizarea sarcinilor în organizaţie", arată Dima. O altă greşeală observată de acesta este utilizarea prea frecventă. "Evaluarea ar trebui făcută o dată pe an, în condiţiile în care doresc să elaborez un plan real de dezvoltare a competenţelor angajaţilor. Este foarte greu să crezi că poţi să dezvolţi competenţele în şase luni", apreciază Dima. Simpla utilizare a sistemului are ca efect o îmbunătăţire a relaţiilor între colegi. ştiind că evaluarea şi, implicit, recompensa depind nu doar de modul în care te comporţi cu şeful, ci mai ales de cum colaborezi cu colegii şi cum îţi îndeplineşti atribuţiile. Pentru a utiliza evaluarea la 360 de grade nu îţi trebuie nicio pregătire prealabilă ca şi companie beneficiară, precizează Dima.
În România, evaluarea 360 este încă destul de puţin utilizată, primind doar 7,5% din opţiunile managerilor şi specialiştilor în resurse umane într-un sondaj realizat recent de Market Trend pentru Corporate Dynamics şi Business Edu. Interesul pentru acest sistem de evaluare este însă în creştere, după cum apreciază Dima.

Cei mai buni angajatori din România
Energi-co Holding, TotalSoft şi Romcar sunt companiile care oferă cele mai bune condiţii de muncă, colaborare eficientă, pachet salarial atractiv şi condiţii de dezvoltare profesională de pe piaţa românească, reiese dintr-un top realizat de săptămânalul economic Capital. Criteriile de departajare au vizat gradul de mulţumire a angajaţilor faţă de condiţiile de muncă, calitatea colaborării în companie, pachetul salarial

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite