Firmele de construcţii intră în atenţia investitorilor de pe Rasdaq

0
Publicat:
Ultima actualizare:

un alt reprezentat important al sectorului. Dar şi în cazul acestei societăţi acţionarii au decis, la finele lunii august, să o retragă de pe piaţa de capital. Astfel că ponderea


un alt reprezentat important al sectorului. Dar şi în cazul acestei societăţi acţionarii au decis, la finele lunii august, să o retragă de pe piaţa de capital. Astfel că ponderea construcţiilor în capitalizarea bursieră este aproape de zero. Spre comparaţie, la burse de la Viena şi de la Varşovia, producătorii de materiale de construcţii asigură aproape 5% şi respectiv 2% din capitalizarea bursieră.
În prezent, titlurile producătorilor români de materiale de construcţii se tranzacţionează la preţuri atractive comparativ cu companiile similare listate la bursele din Europa Centrală şi de Est. Astfel, indicatorul PER, reprezetând raportul dintre preţul de tranzacţionare şi profitul pe acţiune, este în general mai mic de 10.
Pentru comparaţie, din 16 companii producătoare de construcţii din CEE monitorizate de departamentul de analiză al Erste Bank, pentru 11 indicatorul PER este în jurul valorii de 15. O singură companie înregistrează un PER inferior pragului de 10, în timp ce la patru societăţi valoarea acestui indicator depăşeşte nivelul de 30.
Anul 2006 a fost mai dificil pentru firmele de construcţii
Prefab Bucureşti se ocupă de fabricarea elementelor din beton pentru construcţii. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele companiei sunt Muntenia, Moldova şi Ardeal. Societatea exportă BCA în Bulgaria şi Republica Moldova.
Prefab a obţinut pe parcursul primelor nouă luni din acest an un profit net de 6,94 milioane de lei, reprezentând aproximativ jumătate din nivelul prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru acest an.
Cifra de afaceri a companiei era la finele lunii septembrie de 69,9 milioane de lei. În ultimii trei ani, activitatea Prefab a cunoscut un trend ascendent, concretizat într-o cifră de afaceri de 9,65 milioane de euro în 2003, 14,8 milioane de euro în 2004 şi respectiv 21,2 milioane de euro în 2005. Pentru acest an, bugetul societăţii indică o cifră de afaceri de 28,2 milioane de euro şi un profit net de 3,55 milioane de euro. La nivelul ultimului preţ de tranzacţionare, indicatorul PER (preţ/profit pe acţiune) era de circa 8.
Acţiunile PREH sunt deţinute în proporţie de 75,6% de Romerica International. Un pachet de 12,4% din titluri se află în posesia SIF Muntenia, iar 11,9% din capitalul social reprezintă acţiuni deţinute de micii investitori (free-float).
Cemacon Zalău (CEON) se ocupă de fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii din argilă arsă. Compania deja a intrat în vizorul investitorilor străini. Astfel, în acest an, fondul Roemenie&Bulgarije Fonds NV a achiziţionat 6,48% din acţiunile companiei. Societatea este în continuare în atenţia investitorilor, fondul Middle Europe Oportunity Fund fiind unul dintre cei interesaţi de achiziţia unui pachet semnificativ. În acţionariat se mai regăseşte Ceramica SA care deţine 18,09% din capitalul emitentului.
Activitatea desfăşurată de companiei în primele nouă luni s-a soldat cu un profit net de 913.000 lei, în scădere cu aproape 50% faţă de valoarea aferentă perioadei similare din 2005. În acelaşi timp, cifra de afaceri s-a depreciat uşor, cu aproape 1%, nivelul de la 30 septembrie a.c. fiind de 15,5 milioane de lei.
Titlurile CEON se tranzacţionează la un preţ de 8 lei/acţiune, căruia îi corespunde un nivel al indicatorului PER de 19.
Ceramica Iaşi (CERE) are acelaşi obiect de activitate ca Cemacon Zalău. Societatea a raportat pentru primul semestru un profit net de 3,25 milioane de lei, cu circa 24% mai mic decât nivelul aferent perioadei similare din 2005. În ultimii trei ani, societatea a înregistrat o dinamică foarte bună a profitului şi a alocat în medie 30% din profit pentru dividende. Ceramica Iaşi avea la finele săptămânii trecute un PER de 10, calculat pe baza profitului anualizat pentru acest an, şi un preţ de referinţă de 4,5 lei/titlu. Principalul acţionar al companiei este asociaţia salariaţilor (PAS), care a deţine 40,56% din capitalul social. Restul acţiunilor se află în posesia micilor investitori. Fabricantul de elemente din beton pentru construcţii, Simcor Oradea, a înregistrat în primul semestru din acest an o creştere a cifrei de afaceri cu 15%, pe fondul diminuării profitului net cu 63%. Indicatorul PER, calculat pe baza unui preţ de referinţă de 1,45 lei şi a profitului anualizat, este în jur de 14.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite