Finanţele vor să tempereze ritmul împrumuturilor de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor şi-a anunţat intenţia de a împrumuta, în luna iunie, 4,6 miliarde de lei de la băncile comerciale, cu mult sub suma atrasă în aceeaşi lună a anului trecut, de peste 7,6 miliarde de lei. În mai, instituţia a contractat 2,53 miliarde de lei, deşi îşi programase o valoare de 4,5 miliarde de lei.

Prima licitaţie este programată pentru joi, 3 iunie, dată la care ministerul va pune în vânzare obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, în valoare de 600 de milioane de lei.

La 7 iunie va avea loc o licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, prin care Finanţele speră să atragă 1,2 miliarde de lei. O licitaţie similară, cu aceeaşi valoare indicativă şi aceeaşi scadenţă, va avea loc la 21 iunie.

Licitaţia pentru certificate cu scadenţa la şase luni va avea loc pe data de 14 iunie, când instituţia şi-a programat să atragă un miliard de lei.

La 17 iunie, Ministerul Finanţelor urmează să vândă obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţa la cinci ani în valoare de 600 milioane de lei.

Trezoreria statului nu a mai programat pentru iunie redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni pe 10 ani, cu scadenţa în 2017, după ce în lunile aprilie şi mai a reuşit să împrumute 1,4 miliarde de lei prin aceste instrumente.

Conform calendarului, Trezoreria vrea să se împrumute în trimestrul doi cu sume cuprinse între 11 şi 13 miliarde de lei (aproximativ 3 miliarde de euro) prin emisiuni de titluri de stat, nivel apropiat de valoarea din primul trimestru.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei.

Potrivit Programului de Convergenţă, pentru perioada 2009-2012, finanţarea deficitului bugetar se va realiza atât din surse interne, cât şi din surse externe.

„Ministerul urmăreşte, pe termen mediu, creşterea controlată a datoriei publice guvernamentale, reducerea costurilor cu datoria pe termen mediu şi lung, limitarea riscurilor aferente portofoliului de datorie publică guvernamentală şi dezvoltarea pieţei titlurilor de stat", se arată în Program.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite