Finanţele vor să se împrumute pe pieţele externe pe zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează se să împrumute în această toamnă pe pieţele externe prin emiterea de titluri de stat în valută pe termen mediu printr-un program de finanţare continuă. Prima operaţiune ar putea avea o maturitate de 10 ani.

"Mi-e greu să cred că pieţele acceptă 30 de ani (n.r. - maturitate). Hai să încercăm 10 ani", a spus Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, întrebat dacă scadenţa titlurilor vândute pe pieţele internaţionale ar putea fi de 30 de ani.

Ministerul Finanţelor a vândut miercuri certificate de trezorerie în euro cu scadenţa la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programată, de 400 de milioane de euro, la o dobândă de 4,9% pe an. Operaţiunea de miercuri este prima licitaţie din acest an în cadrul căreia Finanţele au vândut titluri de stat în euro pe piaţa internă.

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat şi în 2009 prin vânzare de titluri de stat în valută, prin trei licitaţii pe piaţa internă, când au atras în total 2,76 miliarde de euro. Anul trecut, MFP a mai contractat de la băncile comerciale un împrumut de tip club loan, în valoare de 1,2 miliarde de euro şi au vândut titluri de stat în lei în sumă de aproape 65 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an din piaţa internă 22,14 miliarde de lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat, emisiunile având însă maturităţi mult mai scurte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite