Finanţele resping, din nou, oferta băncilor pentru titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, luni, toate ofertele băncilor comerciale pentru titluri de stat, după ce o decizie similară a fost luată la 3 iunie. MFP a considerat că randamentul cerut de instituţiile de credit a fost prea ridicat.

Valoarea programată a licitaţiei, constând în certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, a fost de 1,2 miliarde de lei, iar cererea din partea băncilor comerciale a însumat 1,45 miliarde de lei.

Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a avut loc pe 3 mai, când Finanţele au vândut certificate de 1,33 miliarde de lei, sub nivelul programat de 1,5 miliarde de lei, la un randament mediu de 6,29% pe an.

Licitaţia de luni este a doua operaţiune din această lună în cadrul căreia MFP a respins în totalitate ofertele băncilor.

La prima licitaţie din această lună, de pe 3 iunie, Ministerul a refuzat toate ofertele băncilor pentru obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţa la trei ani. Valoarea indicativă a emisiunii a fost de 600 de milioane de lei, iar cele 12 bănci participante au subscris 700 de milioane de lei.

Finanţele intenţionează să atragă, în luna iunie, 4,6 miliarde de lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, după ce în luna mai s-a împrumutat 2,53 miliarde de lei, mult sub valoarea programată, de 4,5 miliarde de lei.

Conform calendarului, următoarea licitaţie este la 14 iunie, pentru certificate cu scadenţa la şase luni, când instituţia şi-a planificat să atragă un miliard de lei.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor a împrumutat-o de la începutul anului prin vânzarea de titluri de stat este de 19,82 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite