Finanţele testează TVA-ul cu steguleţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

colectarea taxelor, în special în ceea ce priveşte colectarea TVA şi a accizelor. Un moment important pentru ministerul de resort, în măsura în care toţi ochii oficialilor europeni sunt

colectarea taxelor, în special în ceea ce priveşte colectarea TVA şi a accizelor. Un moment important pentru ministerul de resort, în măsura în care toţi ochii oficialilor europeni sunt aţintiţi către punerea în practică a condiţiilor impuse ţării noastre, în vederea aderării la familia europeană.
Steguleţul roşu primit de către Ministerul Finanţelor se referă la "implementarea sistemelor IT pentru administrare fiscală în vederea asigurării interoperabilităţii cu cele din restul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a se asigura o colectare corespunzătoare a TVA pe întreg teritoriul pieţei interne a UE".

MFP: "Totul va decurge conform planului"
Potrivit vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţioiu, prima testare va fi realizată cu sistemul Comisiei Europene de la Bruxelles. Testarea va dura circa o lună, urmând ca până la sfârşitul anului să se facă verificări în relaţia cu sistemele similare din fiecare stat al UE. "Nu se pune problema ca sistemele de comunicare a datelor între România şi ţările UE privind colectarea taxei pe valoare adăugată şi a accizelor să nu fie funcţionale la 1 ianuarie 2007", a precizat Chiţoiu, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate, organizat de grupul de editură şi consultanţă în afaceri Rentrop &Straton.

Controlul vamal al mărfurilor s-ar putea menţine
Criticile la adresa întârzierii implementării acestui sistem nu au venit însă numai din partea oficialilor europeni, ci şi din partea partenerilor de guvernare. Consilierul prezidenţial Theodor Stolojan a atras recent atenţia asupra riscului la care ţara noastră se expune fără buna funcţionare a sistemului informatic privind colectarea TVA. În opinia sa, este vorba de o clauză, pe care dacă ţara noastră nu o îndeplineşte până la 1 ianuarie 2007, nu vom beneficia de facilităţi importante valabile în toate statele UE în momentul intrării în UE."Dacă de la 1 ianuarie 2007 nu vom avea un sistem de urmărire a taxei pe valoare adăugată experimentat deja şi care să convingă Uniunea Europeană că putem coopera cu celelalte autorităţi fiscale similare din Europa, atunci, chiar dacă vom deveni membri ai UE, produsele noastre vor circula ca şi până în prezent, cu control vamal la intrare", a precizat consilierul prezidenţial. În opinia sa, în cazul în care la 1 ianuarie 2007, sistemul nu va fi pus la punct, riscul fraudelor fiscale se va menţine la un nivel ridicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite