Finanţele nu au soft pentru integrarea în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

problemă este mai mult decât probabil. Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării, argumentează apariţia semnalului de atenţionare a CE "atât pe baza evaluărilor proprii, cât

problemă este mai mult decât probabil. Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării, argumentează apariţia semnalului de atenţionare a CE "atât pe baza evaluărilor proprii, cât şi pe baza anumitor semnale pe care le avem de la Uniunea Europeană".
Orban consideră că deja am depăşit şi al 12-lea ceas, pentru că sistemul de interconectare nu trebuie să fie gata la 1 ianuarie 2007 (atunci trebuie să funcţioneze perfect), ci la 1 iulie să intre în primele teste. Despre cine ar trebui să poarte răspunderea acestui steguleţ, secretarul de stat al MIE nu riscă să se pronunţe. El menţionează însă că în niciun caz Comisia Europeană nu poate fi făcută răspunzătoare de aceste întârzieri, deoarece semnalele CE pe acest subiect au fost trase încă din 2002, iar în 2003 au devenit foarte pregnante. "S-a crezut că mai e timp, poate că încă nu e necesar, din diferite motive chestiunea a fost amânată", spune Orban.
Fostul ministru al finanţelor Ionuţ Popescu spune că la momentul încheierii mandatului său, acum aproape un an, lucrurile se aflau în grafic. "E o chestiune importantă, dar înclin să cred că a fost o amânare datorită metodologiei de organizare a licitaţiei, care ţine de legislaţia achiziţiilor publice, în care sunt prevăzute anumite termene", explică fostul ministru de finanţe. El consideră însă această chestiune rezolvabilă: "Nu cred că se va amâna integrarea din cauza sistemului de interconectare a TVA".

Consecinţe politice pentru o eventuală întârziere
În condiţiile în care cele două sisteme nu sunt gata la timp - cel pentru TVA, adjudecat de IBM, iar cel pentru accize, de Oracle -, consecinţele sunt şi politice, explică Leonard Orban. "Problema e complicată: ar trebui ca schimbul de informaţii să se facă pe alt suport, fax sau altă modalitate de transmitere a informaţiilor. Însă schimbarea modalităţii de transmitere a informaţiilor poate fi făcută numai în baza unanimităţii Ecofin (reuniunea miniştrilor de finanţe din statele membre UE), ceea ce creează dificultăţi foarte mari nu numai birocratice. E o chestiune tehnică, dar care are şi o importanţă politică. Orban este însă convins că lucrurile vor fi rezolvate la timp, deoarece ministrul finanţelor monitorizează zilnic procesul, s-a conştientizat importanţa chestiunii, iar cele două companii sunt foarte puternice. Pe lângă echipamentele informatice, este nevoie de personal specializat şi de modernizări în cadrul ANAF pentru raportarea şi transmiterea informaţiilor în timp real.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite