Finantele rationalizeaza tuica si rachiul romanilor
0Ministerul Finantelor a publicat ultimele propuneri de modificare a Codului Fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006. Desi s-a renuntat la impozitarea mijloacelor fixe ale firmelor,
Ministerul Finantelor a publicat ultimele propuneri de modificare a Codului Fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006. Desi s-a renuntat la impozitarea mijloacelor fixe ale firmelor, s-au introdus taxe pentru consumul de tuica si rachiuri de fructe, daca se depaseste 50 litri pe an.
"Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor in limita unei cantitati echivalente a 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum pentru fiecare gospodarie individuala/an (.). Cantitatea de tuica si rachiuri de fructe, care depaseste limita neaccizabila, poate fi realizata numai intr-un antrepozit fiscal de productie", suna propunerea Finantelor.
Cazanul din Sopron, antrepozit fiscal
Peste aceasta cantitate, echivalentul zilnic a 300 ml tuica, micii producatori vor plati o acciza redusa, in valoare de un euro pe litru, si vor avea nevoie de un antrepozit fiscal. Acesta va fi obtinut pe baza unor garantii si doar daca spatiile de productie vor fi inchise si vor avea contoare de inregistrare a productiei. Detaliile urmeaza sa fie stabilite ulterior.
Masura este destinata tinerii sub control nu atat a persoanelor care produc pentru consum propriu, cat a productiei ilegale realizate in cazanele comunale si care reprezinta jumatate din productia de alcool, explica Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.
,50 de litri este o cantitate indestulatoare. De ce sa incurajezi productia celor care au livezi, vand alcool si afecteaza producatorii autorizati?", spune acesta.
Pretul de referinta la tigari poate aduce Romania in fata Curtii Europene de Justitie
Chiar daca Consiliul Concurentei si Comisia Europeana s-au pronuntat in mai multe randuri impotriva introducerii unui pret minim de referinta la tigari si chiar daca la un moment dat s-a parut ca Ministerul Finantelor a inteles mesajul, propunerea a ramas in continuare in picioare. "Introducerea unui pret minim de referinta, egal cu 76% din pretul tigarilor cele mai vandute, va micsora diferenta de pret dintre marcile scumpe si cele ieftine si, prin urmare, va avantaja anumiti producatori din categoriile prestige si premium, crescandu-le cota de piata", ne-a declarat un producator de tigarete.
Masura a fost criticata atat de Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, cat si de Dalia Grybauskaite, comisarul pentru buget al UE, iar Curtea Europeana de Justitie a chemat Grecia in judecata pentru a o determina sa renunte la o masura similara care contravine pietei libere.