Finanţele vor să împrumute mai puţin de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să împrumute în luna februarie doar trei miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, fiind cea mai mică valoare lunară anunţată din noiembrie 2008. În luna februarie însă urmează să fie virate tranşele trei şi patru de la FMI, din care jumătate vor intra în Trezorerie Finanţelor. Totodată, imediat după virarea tranşelor de la FMI va fi organizată emisiunea de eurobond

Finanţele au programat pentru a doua lună a anului patru emisiuni de certificate de trezorerie cu discount, în valoare cumulată de 2 miliarde lei, pentru care vor organiza licitaţii în datele de 1, 8, 15 şi 22 februarie. În acelaşi timp, Trezoreria va organiza două licitaţii pentru obligaţiuni de tip benchmark, cu maturitate de 5 şi 3 ani, care vor fi lansate în datele de 4 februarie şi, respectiv, 18 februarie.

Boardul FMI se va reuni la mijlocul lunii februarie, iar în cazul în care acesta îşi va da acordul, cele două tranşe în valoare de 2,3 miliarde de euro vor fi eliberate în 48 de ore. La rândul ei, Comisia Europeană va elibera cea de-a doua tranşă în cursul lunii martie.

Tranşele a treia şi a patra de la Fondul Monetar Internaţional vor fi ultimele care vor finanţa, în proporţie de 50%, deficitul bugetar. Începând cu trimestrul al doilea din 2010, finanţatorul extern şi Guvernul de la Bucureşti vor renunţa la înţelegerea iniţială, care a marcat o excepţie de la regula FMI: banii nu susţin niciodată, în mod direct, balanţa de plăţi a unui stat (deficitul bugetar), ci rezervele băncii centrale. La rândul său, Comisia Europeană (CE) va continua să finanţeze deficitul statului.

În plus, calmarea convulsiilor interne, continuarea acordului cu FMI, dar şi semnalele pozitive privind creşterea economică au determinat Finanţele să înceapă pregătirile pentru lansarea eurobondurilor în primul trimestru. Statul român îl are ca reper pe cel maghiar, care a împrumutat în iulie 2009, printr-o emisiune similară, un miliard de euro de pe pieţele externe, la dobândă de 6,75% pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite