Statul vrea să împrumute 16 miliarde de lei în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice vrea să emită în primul trimestru al anului viitor, pe piaţa internă, titluri de stat cu o valoare indicativă cuprinsă între 14 şi 16 miliarde lei, apropiată de cea din primele trei luni ale acestui an, însă peste suma împrumutată în perioada octombrie - decembrie.

În primul trimestru al acestui an, Finanţele au împrumutat 15,172 miliarde lei, iar în ultimele trei luni au vândut certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat în valoare cumulată de 11,422 miliarde lei.

"În anul 2012 volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de Ministerul Finanţelor Publice pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 1,9% din PIB, care urmează să fie finanţat în proporţie de circa 50% de pe piaţa internă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în anul 2012, care este în sumă de 52,4 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se arată într-un anunţ publicat pe site-ul MFP.

Guvernul a bugetat pentru 2012 un deficit în termeni nominali de 11,2 miliarde lei, iar 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, potrivit raportului privind proiectul de buget pe anul viitor.

Conform anunţului publicat pe site-ul ministerului, pentru anul viitor Finanţele au în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital "în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile ofertite de aceste pieţe".



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite