Finanţatorii nonbancari acordă credite, dar mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile financiare nonbancare (IFN) au planuri ambiţioase pentru 2007 în ceea ce priveşte activitatea de creditare, după un an în care volumul împrumurilor acordate s-a majorat cu cel

Instituţiile financiare nonbancare (IFN) au planuri ambiţioase pentru 2007 în ceea ce priveşte activitatea de creditare, după un an în care volumul împrumurilor acordate s-a majorat cu cel puţin 50%. Care este însă atuul acestora în faţa produselor similare ale băncilor? În primul rând, documentaţia mai puţin stufoasă solicitată clienţilor şi timpul mai redus de acordare a împrumutului. Relaţia personalizată cu clientul duce însă la un nivel uşor mai ridicat al împrumuturilor acordate de IFN.
Oferta diversificată a acestor instituţii, care aruncă astfel mănuşa băncilor prin lansarea de noi produse, precum cardurile de credit cu utilizare internaţională, de exemplu cele sub sigla MasterCard, nu a fost trecută cu vederea de către clienţi. Astfel încât volumul creditelor acordate de IFN a crescut într-un ritm mai ridicat decât cele acordate de bănci. Creditele acordate de IFN-uri au crescut, la finele anului trecut, cu 52,7%, până la 9,38 miliarde de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5%, până la 12,93 miliarde de lei. Este evident că românii preferă nu doar rapiditatea acordării împrumutului, ci şi o relaţie cât mai comodă cu creditorul.
"Cel mai important atu al produselor noastre faţă de oferta similară a băncilor este uşurinţa cu care clienţii pot avea acces la serviciile noastre, dat fiind că noi venim în întâmpinarea lor", a declarat, pentru Adevărul, Cristian Artemi, card departament manager la TBI Credit IFN SA. La aceasta se adaugă şi flexibilitatea serviciilor, datorită specializării mai "înguste" - ceea ce duce la scurtarea timpului de acordare a împrumuturilor, spune oficialul TBI Credit IFN. "Solicităm exact minimul de documente cerute de BNR, adeverinţa de salariu şi copie de pe buletin", ne-a mai informat Cristian Artemi. Pentru anul viitor, TBI Credit IFN SA îşi propune dublarea, faţă de acest an, până la 120 de milioane de euro, a volumului contractelor de creditare parafate cu clienţii săi. Compania a lansat un card de credit în lei sub sigla MasterCard, prin care clienţii beneficiază de finanţare între 150 de euro şi 5.000 de euro, în funcţie de bonitate. Solicitantul poate obţine o linie de finanţare echivalentă cu de trei ori valoarea veniturilor. Oficialii companiei estimează că vor emite 50.000 de carduri MasterCard până la finalul anului viitor. Rapiditatea acorării împrumuturilor este compensată însă de nivelul uşor mai ridicat al costurilor. "Cardul Flanco-Cetelem reprezintă o legătură directă şi permanentă între magazin şi client, legătură realizată prin extrase de cont personalizate şi promoţii existente în reţeaua de magazine, destinate posesorilor de carduri active. Este vorba, în consecinţă, de un card de comerciant, care îmbină facilităţile unui card de credit MasterCard (acceptare în ţară şi în străinătate, utilizare la ATM şi POS) cu comunicarea specifică magazinului", a declarat, la rândul său, Dana Muşat, Card Departament manager la Cetelem Romania. Cardul Flanco-Cetelem este destinat, pentru moment, clienţilor care au încheiat anterior un contract de credit de consum în magazine şi este trimis beneficiarilor prin poştă, fără a se solicita documente suplimentare. "Clientul beneficiază astfel de confort, nefiind necesară deplasarea la biroul de credit, nici pentru obţinere, nici pentru activare, ce se realizează telefonic", ne-a mai informat Dana Muşat. Cetelem estimează emiterea, până la finele anului, a unui număr de 100.000 carduri Flanco-Cetelem, în acest moment fiind emise 75.000.
La orizont, concurenţa din UE
Integrarea în UE ar putea duce la creşterea concurenţei din partea instituţiilor financiare nonbancare străine pe piaţa autohtonă, la fel ca şi în cazul băncilor. "Concurenţa din afara ţării este destul de puternică, pentru că aceste instituţii financiare se supun reglementărilor europene, care sunt mai relaxate decât cele impuse pe plan intern de către BNR", ne-a mai declarat directorul TBI Credit IFN SA. El spune că misiunea IFN-urilor autohtone, de a rezista presiunii concurenţiale din afară, va fi cu atât mai grea cu cât competitorii vor avea acces la surse de finanţare mult mai ieftine. De câştigat vor avea însă clienţii români, al căror apetit pentru credite nu dă semne să se stingă prea curând. "Pentru a rezista, unii vor reduce dobânzile, alţii vor face diferite promoţii. Ceilalţi vor dispărea", mai spune Cristian Artemi.

Exemple de comisioane
Cardul de credit la IFN
* Taxa de emitere card MasterCard - 10 euro (TBI Credit)
* Taxa de înlocuire card (pierdut/furat) - 10 euro (TBI Credit)
* Taxa de administrare lunară - 1 euro (TBI Credit)
* Taxa de administrare lunară - 20 lei (Cetelem)
* Retragere numerar ATM /POS: în ţară - 1% +1 euro (TBI Credit) sau de 2% +2,5 lei (Cetelem); în străinătate -2% +2 euro
* Dobânda anuală percepută pentru creditul utilizat - de 28% (TBI Credit IFN), sau de 25% la Cetelem
* Dobânda penalizatoare percepută pentru restanţe la suma minimă de plată - 50% pe an (TBI Credit IFN)
* Dobândă penalizatoare pentru restanţe de 4% pe lună în primele trei luni şi de 8% din luna a patra (Cetelem)
Cardul de credit la bănci
* Emitere iniţială Mastercard - 12,5 lei
* Deschidere cont card - 2,5 lei
* Mentenanţă anuală a contului de card 12,5 lei
* Retragere numerar ATM - 1%, în ţară şi în străinătate
* Comision de nerambursare suma minimă lunară - 5%
* Dobânda de 22% pe an

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite