Finanţări de un miliard de euro în agricultură în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală va avea de alocat, în 2007, aproape un miliard de euro, jumătate reprezentând plăţi în contul programului SAPARD, jumătate fonduri structurale pentru

Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală va avea de alocat, în 2007, aproape un miliard de euro, jumătate reprezentând plăţi în contul programului SAPARD, jumătate fonduri structurale pentru dezvoltarea rurală, care vor trebui angajate.
Pentru că sumele care vin de la Uniunea Europeană vor fi prea mari ca să mai poată fi alocate numai de la Bucureşti, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fostul SAPARD) a anunţat, ieri, că va descentraliza depunerea, analiza proiectelor, chiar şi plăţile. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat pentru Dezvoltare Rurală în Ministerul Agriculturii, Dănuţ Apetrei: "Se impune să schimbăm filozofia primirii de proiecte; să se facă la judeţ primirea, contractarea, poate chiar şi plăţile, pentru că volumul financiar este de şase ori mai mare decât a fost SAPARD-ul". Descentralizarea va deveni efectivă în următoarele 6-7 luni.
APDRP are de plătit anul viitor 330 milioane de euro pe proiecte SAPARD aferente tranşelor de finanţare din 2003 şi 2004, şi alte 300 milioane de euro, de la buget, pentru cofinanţarea alocată prin aşa-numitul SAPARD Românesc. "În acest program nu vor putea fi plătite, în 2007, mai mult de 100 milioane de euro", apreciază Apetrei. În a doua jumătate a anului viitor vor veni şi sumele alocate prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurală, 500 milioane de euro, care vor trebui măcar angajate. Dănuţ Apetrei spune că o parte din aceste proiecte, cele mai simple, ar putea chiar intra în plată la sfârşitul anului viitor.
Programul SAPARD, derulat pe perioada 2000 2006, a însumat fonduri de 1,5 miliarde de euro, care au fost angajate prin 6.900 de proiecte. Dacă am depăşit faza angajării alocarea banilor pe proiecte - mult mai dificile se anunţă contractarea şi plata efectivă a sumelor, pe parcursul realizării proiectelor. România ar fi putut pierde mai mult de 100 milioane de euro dacă UE nu ar fi prelungit cu un an termenul de cheltuire a banilor alocaţi prin SAPARD pentru 2003. Similar, au fost prelungite şi termenele pentru cheltuirea banilor din intervalul 2004 2006. Până acum, APDRP a plătit 688,8 milioane de euro pentru proiectele SAPARD, potrivit directorului agenţiei, Laszlo Klarik. Au fost consummate integral fondurile din 2000 - 2002, iar din banii alocaţi pentru 2003 au fost cheltuiţi numai 20%. În 2007 vor trebui cheltuite, din SAPARD, 430 milioane de euro, iar în 2008, 470 milioane de euro. Autorităţile au sistat depunerea proiectelor la SAPARD, după ce, în această vară, au fost depuse proiecte care însumează 1,8 miliarde de euro, peste alocarea iniţială de 1,5 miliarde de euro. Excesul de proiecte ar urma să asigure autorităţile de cheltuirea banilor, în cazul în care o serie de proiecte ar urma să fie declarate neeligibile.
Reprezentantul Direcţiei Generale pentru Agricultură a Comisiei Europene, Antonis Constantinou, spune că, anul viitor, România trebuie să recupereze întârzierile la plată, cele 100 milioane de euro, care vor fi completate cu bugetele pentru încă doi ani, circa 400 milioane de euro. Acesta a mai precizat că nu este importantă numai absorbţia fondurilor, ci şi ca aceasta să fie utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii rurale şi să reziste tuturor verificărilor. Satele româneşti vor beneficia, până în 2013, de 7,1 miliarde de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite