Finanţarea IMM-urilor, blocată în proceduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din aproape 3.000 de dosare depuse de întreprinzători pentru a accesa programul de microcreditare Kogălniceanu, mai puţin de 20 au fost aprobate de bănci.

Kogălniceanu este un program de finanţare destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, prin care întreprinzătorii ar putea să-şi acopere cheltuielile curente accesând credite parţial subvenţionate şi garantate de stat. Pe scurt, beneficiarul ar putea obţine împrumut de la una din cele 10 bănci partenere în cadrul programului printr-o schemă în care garanţia este acoperită în proporţie de 80% de către stat, iar dobânda - în proporţie de maximum 70%.

Spre exemplu, la un credit de 100.000 de lei, beneficiarul ar trebui să prezinte garanţii în valoare de numai 20.000 de lei şi să plătească doar o treime din dobânda lunară, ceea ce înseamnă o economisire substanţială şi îmbunătăţirea fluxului de numerar pentru companie. Cel puţin, aşa se contura programul Kogălniceanu, la lansarea sa din septembrie, însă vom vedea că această schemă de finanţare s-a cam împotmolit, din cauza unor proceduri birocratice.

Băncile au aprobat, în ultimele două luni, doar 15 credite pentru IMM-uri, dintr-un total de 2.945 de dosare depuse de întreprinzători. Din acestea, 2.000 de dosare au fost analizate şi transmise băncilor de către Agenţia pentru ­IMM-uri.

Statul le cere băncilor să se grăbească

„Principala problemă în implementarea programului Kogălniceanu o constituie timpul îndelungat de evaluare a dosarelor, la nivelul băncilor. Răspunsul lor a fost că beneficiarii nu se prezintă la bancă în timp util (5 zile lucrătoare) după primirea notificării privind acordul de principiu pentru subvenţionarea dobânzii sau se prezintă cu documentaţia incompletă", arăta ieri, ­într-un comunicat, Agenţia pentru IMM-uri.

Conducerea Agenţiei a solicitat băncilor să micşoreze timpul de soluţionare a dosarelor şi a cerut fiecărei bănci partenere o situaţie a dosarelor pe care le au în lucru în acest moment.  Tot ieri, UniCredit Ţiriac Bank ne-a anunţat că a aprobat primele linii de credit în cadrul programului Kogălniceanu. „AIPPIMM va plăti partea de dobândă subvenţionată, respectiv maximum 70% din valoarea acesteia, dar nu mai mult de 6,5%/an", a explicat Bogdan Spuza, director în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

infografie
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite