Financial Times: România - un pudel. Ungaria - un pugilist. Cine negociază mai bine cu FMI?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosirea misiunii FMI în România de astăzi, la aproape o săptămână după ce oficialii Fondului au părăsit supăraţi Ungaria, nu este lipsită de ironie, scriu ziariştii de la "Financial Times" într-un articol intitulat „România vs Ungaria: cine negociază mai bine cu FMI?".

„Ungaria, aşa cum vă amintiţi, a fost preferata instituţiei cu sediul la Washington, în baza unor programe de austeritate care au început încă din 2006. Dar, preferând mai degrabă rolul pugilistului decât cel al pudelului, Viktor Orban, noul premier, le-a spus săptămâna trecută celor de la FMI să-şi păstreze reţeta de politici", scriu ziariştii americani.

Mai departe, România, după ce şi-a târât picioarele de la începutul crizei, acum pare convinsă să fure mantia corectitudinii fiscale pe care a lepădat-o Ungaria, comentează publicaţia citată.

„Măsuri sălbatice"

Cu un deficit bugetar ameninţând să ajungă la 9% în acest an, miniştrii au adoptat în mare grabă un pachet sălbatic de măsuri de austeritate în luna mai, inclusiv reducerea salariilor sectorului bugetar cu 25%.

Mai târziu, ei au adăugat în acest cocktail o majorare de cinci puncte procentuale a TVA, când unele dintre măsurile iniţiale au picat în faţa Curţii Constituţionale. Zeci de mii de slujbe din sectorul privat ar urma să fie tăiate.

Neil Shearing de la Capital Economic (citeşte aici ce a spus astăzi acest analist despre România) a arătat, în această dimineaţă că scăderile de cheltuieli tot nu vor fi suficiente pentru atingerea deficitului de 6,8% agreat cu FMI şi Uniunea Europeană.

Mai mult, Shearing spune că economia cel mai probabil se va contracta cu 2,5% în acest an, iar o stagnare în 2011 ar fi un lucu fericit.

Singura parte bună a lucrurilor este că cel puţin guvernul îşi arată interesul pentru a ţine în viaţă acordul cu FMI - în contrast puternic cu ceea ce s-a întâmplat cu vecina Ungarie.

Jeffrey Franks, şeful misiunii din România, a confirmat astăzi reporterilor din România că ţara lor nu este în pericol de a asista la suspendarea împrumutului, mai notează ziariştii americani.

Dar, aşa cum amintesc cei de la Capital Economics, Ungaria s-ar putea la un moment dat să fie forţată să se întoarcă la FMI, însă atunci condiţiile vor fi cu mult mai puţin favorabile.

Pieţele financiare vor decide în final dacă pudelul sau pugilistul are strategia cea mai eficientă, au conchis jurnaliştii de la „Financial Times".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite