Financial Times: România se descurcă bine, dar pentru cât timp?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condițiile în care Produsul Intern Brut a crescut cu 1,2% în trimestrul doi, crescând de la un an la altul, se poate spune că România o duce destul de bine în ultimul timp, potrivit blogului publicației "Financial Times".

A existat un progres în reducerea deficitului fiscal și a deficitului comercial al țării, care era de aproximativ 11% din PIB înainte de recesiunea globală, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB, potrivit companiei globală de consultanță în economie IHS Global Insight, citată de blogul publicației "Financial Times".

Cât vor dura timpurile bune ?

Numai în acest an, România a avut trei guverne și s-a confruntat cu un conflict public între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu.
Potrivit IHS, Fitch și Moody's atribuie României categoria cea mai joasă recomandată pentru investiții (doar Standard & Poor's acordă României cel mai ridicat nivel al categoriei junk).

Compania de consultanță subliniază necesitatea menținerii de către România a politicii fiscale și monetare convenit cu FMI și UE în cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.

Viitorul României se prevede a fi unul pozitiv, potrivit companiei de consultanță citată. Cererea pentru exporturile Romaniei și investițiile străine directe vor crește din nou.

Economia României este mai sănătoasa decat cea a vecinelor sale, care se confrunta cu o crestere negativa de aproximativ 1%, potrivit lui Peter Attard Montalto, de la Nomura. Aceasta performanță este laudabilă ținând cont de recentele măsuri de austeritate, turbulentele politice și expunerea României la statele de la periferia zonei euro.

Nu toate perspectivele sunt optimiste

Un declin semnificativ al economiei Romaniei este inevitabil, mai susține compania de consultanță.

Creșterea exporturilor a scăzut aproape de zero, cauzând o încetinire a producției industriale. Declinul exporturilor va duce la o reducere a veniturilor disponibile și a consumului intern, dar si la un declin al investițiilor.

Numărul de angajați a început să crească, dar inflația rămâne ridicată, iar creșterea salariilor este de asemenea sub presiune în acest mediu, iar consumul ar putea scădea. Investitiile ar putea, de asemenea, să încetinească.

Chuck Movit, economistul șef pentru România din cadrul IHS spune că în acest an creșterea economică a țării noastre va fi de doar 0,2% și, chiar daca executivul încetinește anul viitor măsurile de consolidare fiscală pentru a oferi unele stimulente, aceasta vor fi "nesustenabile în ultimă instanță". Ca rezultat, anul viitor creșterea ar putea fi de doar 1,2%, spune el.

În context regional situația nu este rea, dar în România, multe gospodarii nu vor reuși să supraviețuiască condițiilor de austeritate.

În luna mai a acestui an,o altă publicație străină scria despre România, dar în articolul apărut în primăvară se vorbea despre viața scurtă a guvernelor. "The Economist" scria că România este țara unde guvernele supravieţuiesc cât o muscă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite