Finalul de săptămână a limpezit situaţia cotaţiilor la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima săptămână bursieră a fost tulburată de manifestarea pregnantă a vânzătorilor, în special pe titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), care au pierdut - într-o

Ultima săptămână bursieră a fost tulburată de manifestarea pregnantă a vânzătorilor, în special pe titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), care au pierdut - într-o singură şedinţă - 6,82%. Scăderea s-a generalizat la nivelul întregii pieţe, care a depăşit însă corecţia, în ultimele două sesiuni.
Valoarea tranzacţiilor a crescut cu 15% faţă de săptămâna precedentă, ajungând la 432,34 milioane de lei. Toţi indicii bursieri au înregistrat deprecieri săptămânale. Titlurile celor mai lichizi emitenţi au resimţit o scădere medie de 1,44%, în timp ce indicele BET-Compozit a pierdut 0,64%, iar BET-FI 0,34%. "Dintre cei trei indici, cel mai în măsură să ne pună semne de întrebare este indicele BET: în încercarea de a sparge pragurile din februarie, indicele a scăzut cu 6% şi nu se întrevăd, pe termen mediu şi lung, motive care să determine o creştere însemnată", consideră Laurenţiu Roşoiu, consultant investiţii la SAI Swiss Capital Asset Management.
SIF-urile au cumulat 63% din rulaj
Schimburile cu titlurile SIF au totalizat, în perioada analizată, peste 273 milioane de lei, reprezentând 63% din rulaj. Din cele cinci societăţi de investiţii, trei au încheiat săptămâna pe scădere, acţiunile SIF Moldova (SIF 2) înregistrând cea mai mare coborâre cu 3,63%, până la cursul de 3,1800 lei/titlu. şi acţiunile SIF Oltenia (SIF 5) au încheiat mai jos cu 2,23% faţă de săptămâna anterioară, la 3,5000 lei/titlu, iar cele ale SIF Muntenia (SIF 4), la cursul de 1,8400 lei/titlu (-1,6%). "Scăderile pe titlurile SIF sunt fireşti, în contexul în care sectorul în cauză a crescut foarte abrupt, luând un avans de 15% în două săptămâni", spune Roşoiu. În sectorul bancar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi ale Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au urcat cu 0,93% şi, respectiv, cu 2,67%, în timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au pierdut 0,51%. Cursul titlurilor BRD a închis, vineri, la 19,3000 lei/acţiune. După ce au traversat un trend descendent, acţiunile Transelectrica (TEL) au revenit, în ultimele două şedinţe, pe creşteri. Astfel, joi au înregistrat o apreciere de 5%, continuată şi vineri, când au câştigat 2,24%. Ultimul preţ al săptămânii a fost de 32,0000 lei/titlu. Tot vineri, emitentul a raportat situaţiile financiare neconsolidate şi neauditate aferente primelor nouă luni din acest an: afaceri în creştere cu 60% şi un profit mai mare cu 70%. Veniturile totale ale companiei au avansat de la 1,06 miliarde de lei în primele trei trimestre ale anului trecut la 1,7 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2006. şi emitenţii din sectorul petrolier au revenit pe verde spre finalul săptămânii, titlurile Petrom (SNP) înregistrând, vineri, o apreciere cu 2,5% faţă de şedinţa precedentă, până la 0,6150 lei/acţiune. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au recuperat, în ultima sesiune, 0,35%, ajungând la 0,0852 lei/acţiune.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite