Finalizarea bugetului ridică ratingul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perspectiva de rating a României ar putea fi îmbunătăţită, în condiţiile în care Parlamentul se pregăteşte să adopte bugetul pe 2010 în cursul acestei săptămâni, arată analiştii agenţiei de evaluare Standard&Poor's, citaţi de Bloomberg.

Astfel, adoptarea bugetului pe anul în curs ar putea debloca noi tranşe din acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). „Ratingul României ar putea să fie stabilizat la nivelul actual", a declarat Marko Mrsnik, analist în cadrul Standard&Poor's (S&P).

Perspectiva de rating poate fi îmbunătăţită „dacă finanţele publice vor fi puse pe un trend de consolidare şi accesul sectorului privat la finanţarea externă se îmbunătăţeşte, iar presiunile din sectorul bancar se vor diminua", mai arată analistul Standard&Poor's. În prezent, Standard&Poor's acordă României un calificativ „BB plus'", cel mai înalt calificativ din categoria junk, cu perspectivă negativă. Tot în categoria junk se află şi ratingul acordat României de agenţia Fitch Ratings.

Moody's este singura agenţie de evaluare financiară care acordă ţării noastre un rating din categoria „investment grade" - un calificativ Baa3. Parlamentul dezbate în aceste zile bugetul propus de Guvern, cu un deficit bugetar prognozat la 5,9% din Produsul Intern Brut proiectat, pragul maxim admis conform condiţiilor din acordul cu FMI. Acordul stand-by a fost îngheţat în octombrie 2009, după căderea guvernului, în urma adoptării unei moţiuni de cenzură în Parlament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite