Filmul unei generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, împreună cu ziarul "Adevărul", poate fi găsit DVD-ul cu producţia "Nemuritorii" Acţiune, istorie şi actori de cinci stele. Mult umor, multe scene tari şi muzică bună. În 1974

Mâine, împreună cu ziarul "Adevărul", poate fi găsit DVD-ul cu producţia "Nemuritorii"

Acţiune, istorie şi actori de cinci stele. Mult umor, multe scene tari şi muzică bună. În 1974 a apărut pelicula care i-a răscolit pe români, femei şi bărbaţi, deopotrivă.

"Nemuritorii" a fost filmul unei generaţii întregi. Aceeaşi generaţie care asculta cântecele Cenaclului
Flacăra.

Muzica formaţiei Phoenix, expresivitatea jocului actorilor, tonusul charismaticilor eroi, combinate cu scenariul de inspiraţie istorică, au fascinat mii de români, pentru care libertatea şi conservarea integrităţii morale erau posibile doar în ficţiune.

O armată împotriva unei femei

Impresionante sunt scenele din finalul filmului, când "nemuritorii" apără cetatea şi steagul lui Mihai sub aparenţa unui număr covârşitor de luptători. De fapt, cei care mureau erau puşi de ceilalţi să ţină arma în mâini pentru a părea vii, invincibili. Sergiu Nicolaescu spune că a încercat, prin aceste scene, să arate "eternitatea" eroilor.

Când lupta - dintre oamenii Postelnicului Butnaru, interpretat de Gheorghe Dinică, şi apărătorii cetăţii vechi a lui Mihai - se sfârşeşte şi se decide eliberarea vitejilor, singurul "războinic" care părăseşte cetatea, sub ochii uimiţi ai românilor şi ai turcilor, e o femeie.

Refacerea oştirii şi restabilirea unirii

De altfel, în spatele tuturor actelor de vitejie se ascunde, mai mult decât forţa, ingeniozitatea eroilor.
"Lada cu steagul şi pretinsa avere a lui Mihai este motivul invocat de Costea pentru a-i aduna pe cei 13 şi a merge spre ţară, unde spera că este posibilă refacerea oştirii lui Mihai şi poate chiar restabilirea unirii", explică regizorul filmului.

Aşadar, "nemuritorii" au impresia că transportă o ladă plină cu bani, când, de fapt, ea e plină cu pietre. Numai Costea (interpretat de Ion Besoiu) cunoaşte adevărul, dar el îşi va lua viaţa.

De fapt, până la final mor toţi, numai steagul rămâne pe cetatea lui Mihai. "De ce te-ai întors, Andrei?", e întrebat ultimul rămas în viaţă dintre apărătorii cetăţii. (n.r. - Sergiu Nicolaescu). "Pentru că sunt oameni, răspunde acesta, care, ca şi copacii, au rădăcini în pământul din care vin!"

"Nu mai sforăi, că nu pot să dorm!"

Multe şi bine realizate sunt şi scenele de comic. Cu turcii în cort, cu care leagă o pasageră prietenie, Costea observă că preţioasa ladă a dispărut şi, imediat, oamenii lui sar la bătaie. Văzând că turcii sunt mai puternici, oamenii lui Mihai încearcă să fugă, dar sunt prinşi şi îngropaţi până la gât în nisip.

"Nu mai sforăi, că nu pot să dorm!", îl apostrofează la un moment dat voinicul interpretat de Jean Cosntantin pe un altul, care dormea dus, îngropat în pământ până-n gât.

"Nu te sperie moartea?", îl întreabă Iusuf Paşa, jucat de Colea Răutu, pe Dumitru (n.r. - Amza Pellea). "Eu mor mai uşor ca tine, replică acesta din urmă, care avea un ochi lipsă. Închid un singur ochi!"

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Lada cu steagul şi pretinsa avere a lui Mihai este motivul invocat de Costea pentru a-i aduna pe cei 13 şi a merge spre ţară, unde spera că este posibilă refacerea oştirii lui Mihai şi poate chiar restabilirea unirii
Sergiu Nicolaescu,
Regizor

Nu rataţi!

"Adevărul" şi Radio Vacanţa vă invită la concurs. De vineri până luni, rămâneţi pe frecvenţa 100,1FM şi puteţi câştiga un DVD din Colecţia de Filme Istorice, semnate Sergiu Nicolaescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite